Lucia Berlin, Kväll i paradiset

Höstens bästa böcker

11:39 21 Oct 2019
Nöjesguidens litteraturredaktör Hanna Bergström listar de bästa böckerna just nu. 
 
Normala människor
Salley Rooney (Albert Bonniers förlag, Översättning: Klara Lindell)
Salley Rooneys debut Samtal med vänner golvade mig. Rooney har sagt att hon varken kan eller är intresserad av att skriva om karaktärer som isolerade varelser, utan hur de blir till i sina relationer och sociala sammanhang. I Normala människor, som nu finns i svensk översättning, är hennes karaktärer återigen så fantastiska i sin interaktion med varandra och boken är ännu en träffsäker skildring över den både romantiska och snåriga on-off-kärleken. Hon fortsätter att uppdatera kärleksromanen, och nu kanske främst på ett fascinerande sätt från en ung, något osäker, mans perspektiv. Läs dem båda! 
 
Kväll i Paradiset
Lucia Berlin (Natur & Kultur, Översättning Eva Johansson)
Kväll i Paradiset består av tjugotvå noveller. De utspelar sig i Chile, Mexiko och USA och rör sig mellan småbarnsår, knarklangare, filmstjärnor, anarkister och jazzmusiker. Den tidigare boken Handbok för städerskor kom 2015, och innehöll hälften av de sjuttiosju noveller som Berlin gav ut under sitt liv. De återintroducerade förtjänt den bortglömda novellisten till nya läsare. Kväll i Paradiset består av ett urval ur den andra hälften, och återigen är hennes berättarförmåga oerhört drabbande. 

Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du
Kristian Lundberg (Ellerströms)
En av de mysigaste sakerna med bokmässan var, förutom fina seminarier, att vandra runt bland förlagets montrar och bläddra i böcker. En av böckerna som fick följa med hem var denna vackra och besynnerliga bok, som egentligen utgör en sammanfattning över Lundbergs livslånga kärleksförhållande till poesin och till skrivandet. Den kan både ses som en handbok och som fin läsning, och får mig att se fram emot hösten. 
 
Läs även: Att erkänna sorgen.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!