Hon trycker sina bröst för välgörenhet

10:46 2 Nov 2018

Romina Moradis konst kräver inga dyra penslar och timslånga sessioner. Det är bara bröst.

– Vill du höra den långa eller korta versionen, undrar Romina Moradi när jag frågar hur det kom sig att hon startade initiativet Just Breast. Jag ber henne berätta den långa.

För sex år sedan, under en jobbig tid i Rominas liv, startade allt.
– Min dåvarande sambo mådde dåligt och jag tror att jag blev medberoende i hans depression, utan att först fatta det själv. Under den tiden kände jag att jag behövde uttrycka mig, men visste inte riktigt hur. Jag hittade lite canvas och färg hemma men jag kunde varken måla eller rita så jag visste inte hur jag skulle kunna uttrycka alla känslor som jag hade inombords. Och då blev det bara bröstavtrycken.

Avtrycken kan variera i färg, storlek och intensitet, men samtliga är framtagna med papper, bröst, svampar och färg som enda verktyg. Det som bara skulle hjälpa Romina att få utlopp för sina känslor visade sig bli kreddig konst, och så var hon fast. Vissa personer i hennes närhet var skeptiska till den nyupptäckta konstformen, men hon själv kände att hon hade något bra på gång. Vid sidan av ett nio till fem-jobb har konsten fått utvecklas vidare.

I flera år var det bara för sin egen skull som Romina tryckte prints, men när Wall of Art hörde av sig och ville börja sälja Just Breast i samband med sin lansering i juni förra året blev hennes bröst plötsligt något för vem som helst att ha på väggarna.
– Sen de började säljas har allt gått ganska fort. Jag har varit med på en del mindre utställningar med Wall of Art och under deras allra första utställning var en av mina tavlor den första som köptes. Jag är verkligen tacksam för att de tog in mig, de själva har sagt upp sig från sina jobb för att skapa den här plattformen.

I takt med att fler blev intresserade av att köpa hennes konst såg Romina en möjlighet att göra något bra för andra samtidigt.
– För varje sålt verk skänks tio procent av intäkterna till Cancerfonden, eftersom att bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Jag försöker bidra lite där, tillägger Romina blygsamt och syftar på de över 10 000 kronor som hittills samlats in till Cancerfonden tack vare Just Breast.

Med start under den gångna sommaren har Romina hållit i workshops för att fler, både kvinnor och män, ska kunna prova att trycka sina egna bröst. I oktober månad ställdes flera verk från Just Breast ut på Affordable Art Fair i Stockholm och Romina passade samtidigt på att bjuda in mässans besökare till att själva trycka sina bröst. Det enda kravet för att få delta i hennes workshops är att swisha en valfri, symbolisk summa till Cancerfonden.

Olika Just Breast-prints hänger i nuläget i uppskattningsvis 50 olika hem, men Rominas mål är att i framtiden göra konceptet känt både i Sverige och internationellt.
– Ambitionen är väl någonstans att kunna ha en större auktion längre fram där man kan ha stora personligheter som gör sina avtryck. Sen auktionerar man ut de verken och låter alla pengar gå till Cancerfonden.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!