Höj rösten för ökat valdeltagande i EU-valet

10:48 7 May 2014De senaste dagarna har ett initiativ cirkulerat i det vi brukar kalla sociala medier – ett initiativ vid namn Höj Rösten. Meningen med projektet är att det svenska deltagandet i EU-valet ska öka, och att det ska öka till fördel för partier som slåss för jämlikhet och öppenhet, genom att låta en rad välkända ansikten höja rösten om vad som är viktigt, och bjuda in till fortsatt förhöjt röstläge.

De har lyckats samla ihop en bred samling människor, även sådana som normalt inte uttalar sig politiskt. Bland stjärnorna syns till exempel nationalhjälten och rocktrubaduren Håkan Hellström. Vi pratade med Danielle Krasse, en av initiativtagarna till projektet.

Hur kom Höj Rösten till? Varför är det ett bra tillvägagångssätt?
– Det blåser extremistiska vindar i hela Europa och just inför EU-valet är de extra starka. Vi vill motverka det genom att mobilisera de goda krafter som är för ett öppet samhälle och få dem att rösta i EU-valet. Det är ett så otroligt viktigt val, men väldigt få verkar veta om att det ens finns. Vi vill att Sverige och Europa ska vara öppet, jämlikt och emot diskriminering av olika former - och det är de rösterna som vi vill ska få inflytande och höras genom Höj Rösten! Det är ett initiativ där vi vill att folk ska förstå att deras röster är sjukt viktiga – oavsett vem man är, hur många följare man har på Instagram, om man har makt eller vad det nu kan vara för variabel man refererar till.

 

Och varför är det så viktigt att folk röstar i EU-valet? 

– Man borde rösta för det samhälle man vill bo i. Vi har blivit så vana att bo i en demokrati att vi ibland verkar glömma bort vilket privilegium det är att få rösta. Att rösta blankt är inte att inte lägga sin röst, att rösta blankt är att lägga en okryssad lapp i lådan. Nu tycker vi väl kanske att man ska rösta på ett parti man gillar – det viktiga är i alla fall att ta sig till en vallokal eller post/förtidsrösta och visa vad man står för. 


Vilka vill ni nå ut till med kampanjen?
– 
Alla som har en röst. Det låter kanske vagt eller brett, men alla människor är precis lika viktiga i en demokrati och vi vill att alla ska rösta.


Vem är din personliga favorit, och varför?

– Ha, bra fråga. Vi har inte släppt alla videos än och jag kommer inte säga favoriter, det vore inte rättvist. Men ett favoritcitat ur en video är: "Höj rösten, svenne." Finns sjukt många pärlor i de här filmerna. Ja, det är sant att filmerna innehåller mycket guld. Vi har samlat det allra bästa – här, de fem starkaste citaten från Höj Rösten:

1. Timbuktu”Jag höjer min röst för att det skrämmer skiten ur mig att se vad som har hänt i Sverige på sista tiden. Jag vill inte behöva vara rädd och se mig över axeln när jag går runt i städer i det här landet.”


2. Jonna Bergh: ”I Stjärnornas krig vann den goda sidan till slut. I verkligheten tar den här kampen aldrig slut.”


3. David Sundin”Jag vet kanske inte varför det är så viktigt att gå och rösta, men jag har förstått att det är otroligt viktigt att man gör det. Nu gör vi det här – vi röstar mot de dumma och för de snälla.”


4. Shima Niavarani: "Jag höjer rösten för att överrösta sorlet av ignorans och okunskap som råder i min samtid just nu. Jag höjer rösten för mitt eget existensberättigande. Jag höjer rösten för öppna gränser."


5. Gösta Ekman”Jag har bestämt mig för att inte vara tyst.”


Vill du höja din röst? Här kan du läsa mer, och bidra med en egen video. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!