Foto: Thom Estifanos

Hip hop stan gör sig redo för en sista dagsfest

09:25 12 Jun 2019

Från osexigt kommunalt stöd till en ikonisk och inkluderande dagsfest. Hip hop stan har tagit sig långt, men nu är det dags för ett sista avsked.

Hip hop stan är den ambulerande dagsfesten som en gång om året tagit sig runt om i staden under fyra års tid nu. Alltid med fokus på folkfest, människor och bra musik så har det som en gång började som en motståndshandling från grundarna Amira Brown och Karin Wramner växt till en älskad tradition för många. I starten, 2014, var de i fasen av sina liv när en börjar röra sig på klubbar, och vad de upptäckte där var något de kände att de både ville och kunde ändra på.
– Vi började märka att det är samma personer som står på scen, då vi båda är intresserade av musik. Vi märkte att det var samma personer som hade kontaktnäten liksom, och som vi nu vet så behöver en ett kontaktnät för att komma in i den här branschen. Så vi tänkte att vi borde bara rodda upp något själva, berättar Amira.

Karin instämmer i det Amira säger, men förtydligar att det också var en blandning av att hitta ett sätt för dem att göra något kul under tiden efter och i slutet gymnasiet såväl som avsaknaden av vägar in i det etablerade som fick dem att faktiskt göra det.
– Det kändes som att det fanns en hierarki och olika grupperingar, och hade en inte någon ingång där så var en inte inkluderad och fick inte samma tillgång till musiken och scenen, fortsätter Karin.

"Jag tror att Hip hop stan är en liten förlängning av Amiras och Karins personligheter"

Idag, fyra år senare, jobbar både Karin och Amira med musik på olika sätt till vardags. Amira på radio och Karin med nattklubb, och utöver det är de frekventa djs lite varstans i stan. Men Hip hop stan är fortfarande det som representerar dem allra bäst tycker Johan Hammerlid, som sedan två år tillbaka har varit med och arrangerat.
– Jag tror att Hip hop stan är en liten förlängning av Amiras och Karins personligheter. De grundade det de tyckte saknades som inte fanns och gjorde det sin egen smak. Det känns som att många identifierar sig med det, att en inte vill ha någon hierarkisk stämning på ställen, säger Johan.

För från allra första början var just det en viktig del i hur de två vännerna började att bygga upp sin idé. De ville ha gratis inträde för att alla skulle känna sig välkomna, och namnet Hip hop stan valde de för att det är ett bra paraplybegrepp för den stämningen de ville förmedla. Hiphopen tycker de för människor samman över gränser, och det är precis det som blivit dagsfestens styrka.
– Det tåls att sägas att det har jobbats hårt för att det ska vara gratis för att så många som möjligt ska kunna ta del. Och, det låter självklart för oss, men jag tänker på bredden i målgruppen som kommer dit som är allt ifrån Örgryte till Hammarkullen. Det låter klyschigt men det är verkligen en sådan grym blandning av folk som typ aldrig hade hängt annars men som där dansar sönder i flera timmar tillsammans, berättar Johan.

Vad det är som lyckats göra Hip hop stan till en sådan bra knutpunkt är svårt att säga håller alla tre med om, men alla instämmer om att det är så det är. Med så många medel de kunnat har de öppnat upp för att alla ska känna sig välkomna, och musiken i sig har de nog sin beskärda del att tacka för det. Samtidigt är det inte musiken som gör Hip hop stan, utan människorna. Det märktes inte minst för två år sedan när de tvingades att byta lokal i sista sekund. Amira skickade ut ett mail till alla som osat vid midnatt dagen innan, och dagen efter höll de i ett event där tusen personer kom. 

Det var en ganska stor skillnad från deras allra första event, som ändå lockade 350 personer till ett galleri som de höll till i. Då hade de sökt kulturstöd från Göteborgs och Mölndals stad för att då det hela att gå runt, något de vill uppmana fler unga att göra. Det kanske inte är det första stället ungdomar söker sig till, men precis som att Hip hop stan idag utvecklats till något annat är det en bra språngbräda för den som är sugen på att dra igång något. 
– Kommunen har extremt mycket stipendier och pengapotter en kan ansöka om, men det är ganska osexigt att ha Göteborgs stads logga på sin affisch. Men vi ville utnyttja det dels för att visa att man kan göra feta grejer ändå, och också för att jobba lite mot att allt ska vara så creddigt och coolt och för ”rätt” människor. Det är klart att vi ville ha rätt människor på våra fester, men rätt människor innebär inte nödvändigtvis alltid människor från samma grupper. Det var mycket det som vi ville visa, att man kan göra det nice även med kommunalt stöd som inte känns så sexigt, berättar Karin. 

"I år har vi valt att försöka göra en tillbakablick på tidigare event"

Fyra år, fyra lokaler och otaliga artister och besökare senare är det nu den 15 juni dags för Hip hop stan att lämna över stafettpinnen till andra som vill berika stadens kulturliv med sina idéer. Precis som förra året kommer de att hålla till på Porto Libre, för det var där det kändes som att eventet mådde som bäst berättar Amira. Även de bra arrangörerna från Porto Libres sida och den fina ytan där gjorde valet enkelt säger de. Att komma tillbaka till sina favoriter går även som en röd tråd genom deras artistbokningar, där bland andra Smokey Rox som uppträdde på deras allra första event kommer tillbaka.
– I år har vi valt att försöka göra en tillbakablick på tidigare event. Vi har bjudit in gäster, artister och djs som har spelat hos oss innan för att göra en liten reunion, men självklart med lite nytt också. Det är som en liten uppskattningsfest för alla som har varit med och jobbat med oss genom åren helt enkelt, allt ifrån ljudtekniker till fotografer till de som stått på scen. En liten sista avtackning, säger Karin med nickande medhåll från Johan och Amira.

Den sista upplagan av Hip hop stan hålls den 15 juni på Porto Libre. Evenemanget hittar du här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!