Hall of Femmes driver design framåt

13:46 6 May 2013

Lucy McRaes "Make your Maker". 

Under två dagar nu i maj, kommer Moderna Museet att ge utrymme för en festival kring grafisk design, konst, mode och reklam. Design Talks Hall of Femmes har bjudit in några av världens bästa kreatörer som verkligen har drivit designyrket framåt, för föreläsningar och workshops.

Vi har pratat med Samira Bouabana, som för fyra år sedan tillsammans med Angela Tillman Sperandio, startade projektet Hall of Femmes som en bokserie för att synliggöra kvinnor inom grafisk formgivning.

Hur kom bokserien Hall of Femmes till? 

– Vi har alltid varit intresserade av designhistoria men undrade varför det inte fanns några kvinnor representerade där. Vi började göra egna efterforskningar och upptäckte att det visst fanns en massa intressanta kvinnor vars arbeten vi blev djupt imponerade av. 2009 åkte vi för första gången till New York för att träffa några av våra nyupptäckta idoler. Vi hade ingen konkret plan med våra möten mer än att vi ville ta del av deras erfarenhet och kunskap efter så många år i branschen. Vi spelade in våra samtal och när vi kom hem till Sverige igen förstod vi att vi hade ett helt unikt material som var alldeles för fantastiskt för att bara vi skulle få ta del av det. Vi bestämde oss för att göra en bokserie så att alla skulle kunna få ta del av deras berättelser och arbeten. Hittills har vi gett ut i sju böcker på tre år!

Har något liknande tidigare gjorts, och har ni varit inspirerade av någon förlaga?

– Nej, vi känner oss som pionjärer på området. Däremot har man inom till exempel konsthistorien gjort den här typen av arbeten redan på 70-talet när man sett ett behov av att se över historieskrivningen. 

Hur mycket eller lite utrymme har kvinnor inom grafisk formgivning och art directing fått tidigare?

– Numera finns ett fåtal art directors som har stjärnstatus, men att vara art director har varit lite av ett doldisyrke för både kvinnor och män tidigare, eftersom art directorn och formgivarens roll är att lyfta fram andras arbeten. Men sedan när historieskrivningen skulle göras fanns bara män kvar medan kvinnorna hade fallit bort.

Hur blev Hall of Femmes till en festival?

– Vi har jobbat under många år med en fråga vi brinner för men vi blev frustrerade för vi tycker att utvecklingen går alldeles för långsamt. Vi började drömma om att göra en festival och samla våra största idoler. En maxad, inspirerande, imponerande, oumbärlig smällkaramellfestbomb som skulle bli den där trampolinen in i framtiden.

Vill du berätta lite om de olika gästerna och talarna?

– Vi är designgroupies och avgudar alla de som kommer så vi har ingen distans. Häromdagen skypade vi med Cindy Gallop och efteråt kändes det som att ha pratat USA:s president, sådan power har hon. Ruth Ansel, legendarisk AD, är vår första kärlek och den person som inledde hela det här projektet. Hon har förändrat vårt sätt att se på världen. Att vi lyckats få hit Barbara Kruger känns fortfarande overkligt och vi är nykära i Jennifer Daniel från Bloomberg Businessweek, hon är inte bara begåvad utan sjukt rolig dessutom. Janet Froelich, är en av världens mest prisbelönta art directors och extremt välformulerad om förhållandet mellan tidningar och deras läsekrets. Ann-Sofie Back är en av de mest spännande modeskaparna i Sverige. Lucy McRae jobbar superintressant med nya forskningsrön inom teknologi och biologi och skapar kläder utifrån det - och Penny Martin! Kvinnan som visat att det är inte är någon motsättning i att göra en respektfull, intelligent och snygg modetidning för kvinnor – tvärtom. Vi ser fram emot samtalet mellan Penny, Janet och Ruth, tre generationer tidningsskapare som haft kvinnor som målgrupp, men i olika årtionden.

Något speciellt vi ska se fram emot?

– Allt! Design Talks är en helt festivalprogram som inleds redan på onsdagkvällen med bokrelease av Janet Froelichs bok, den senaste i vår serie. Sedan är det två fullmatade föreläsningsdagar den 15–16 maj som avslutas med fest öppen för alla på Moderna Bar. 

Hela programmet för Hall of Femmes Design Talks hittar du här

Ett Vanity Fair-omslag av legendariska Ruth Ansel, som gästar Design Talks.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!