Restaurangen är tillsammans med tre andra aktörer först ut att kunna erbjuda en hållbart odlad fisk uppfödd i Österdalälven.
Projektet 5 ton grön fisk i disk har drivits av Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet sedan 2018 med målet att i stor skala kunna odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk. Nu är resultatet här.
Den gröna regnbågslaxen är uppfödd på ett cirkulärt fiskfoder som består av råvaror som nästan uteslutande producerats i Sverige. En huvudingrediens i fodret är insekter som i sin tur ätit organiskt avfall i form av skal, kärnhus och brödrester från livsmedelsindustrin som annars hade kasserats.
– Det här är framtidens mat och jag känner mig oerhört stolt över att få gå i bräschen för den här framtagna råvaran. Kvaliteten är fantastisk och jag är enormt glad över att få äran att kunna erbjuda våra gäster den här upplevelsen, säger Frida Ronge som är kulinarisk ledare på restaurang Tak.
Den gröna regnbågslaxen kommer att serveras som en Sashimi med wasabi och ponzu.