Foto: Adrian Pehrson

Göteborgsredaktörens guide till Wow

10:58 5 Aug 2019

De bästa tipsen inför Way Out Wests trettonde upplaga och mitt sjunde besök.

Att gå på Way Out West är något av det bästa men också stressigaste som händer under mina somrar. Lärdomarna som samlats på hög under åren är för många för att jag ska minnas dem alla och för många för att skriva ned i en lista. Men med sex års erfarenhet, vilket egentligen bara är 18 dagar, känner jag mig befogad att dela med mig av några tips.

1. Du kommer att hata vad du än tar på dig
En klassiker, jag vet, men fortfarande lika sann och det skadar inte att upprepas. Eftersom Wow är en stadsfestival har varenda kotte möjlighet att anstränga sig till tårna för att se så bra ut som möjligt, och du kommer att bli avundsjuk på femtioelva andra personers outfits. Du kommer också att titta på bilder i Café eller Elle som fotat streetstyle och undra hur i hela fridens namn de inte fotade dig men fotade en tjomme i neon från topp till tå. Sånt är livet, lev med det.

2. Prioritera din egen musiksmak
Förra året köade jag i trappan till Annedalskyrkan helt ensam i säkert en timme för att få se Susanne Sundfør. Jag värmde mig med en plunta whiskey samtidigt som två norska kvinnor bakom mig skrek åt folk som gick före i kön, och väntan var så värd det. Som tur var hittade jag väl inne i kyrkan en vän som gjort exakt samma sak som jag, och vi grät oss igenom hela uppträdandet. Prioritera det du vill se helt enkelt.

3. Snabbaste och billigaste vägen till Bananpiren
För att ta dig till Bananpiren efter att sista spelningarna i parken rundas av finns det några knep för att spara in cash och tid. Tumregeln är att åka kollektivt, för till skillnad från Stockholms tunnelbana så är det enkelt att planka i Göteborg. De flesta kommer dessutom att leta efter vagnar som går hela vägen till Frihamnen, men dessa kommer alltid att vara överfulla och försenade. Försök istället att ta dig till centralen med en av bussarna som går från hållplatserna bakom kiosken, och vandra sedan över bron på vänster sida. Till slut kommer du att komma fram till en trappa som tar dig direkt ned till där kön in börjar.

4. Se en film
För flera år sedan upptäckte jag på denna väg vem Fela Kuti var när dokumentären Finding Fela visades under Wow. De jobbar verkligen hårt på sina filmprogram och det är ett riktigt skönt avbrott från fyllan, så hitta en titel som tilltalar dig och kör. Jag tänker inte tipsa om några titlar för jag vill inte riskera att de jag vill se blir fullsatta före jag hunnit dit, så gå på din magkänsla bara.

5. Leta upp baren i rhododendronbusken
Vet du redan vilken jag snackar om? Bra. Inte? Då ska du få lära dig något trevligt. Längst in i området där Dungen ligger finns det en enorm rhododendronbuske som resten av årets dagar står obebodd, men under Wow smäller de upp en bar här inne. Perfekt både för när det regnar och när det är för varmt.

6. Ät en smålandsrulle
Tunnbröd, kikärtsröra, groddar, isbergssallat och riven ost - det är vad som utgör den bästa festivalmaten i min mening. Deras foodtruck brukar hålla till vid den asfalterade vägen ner mot Linnétältet från Björngårdsvillan, och eftersom god smak går i släkten springer jag oftast på min bror här. Flera gånger har jag till och med lagat detta hemma efter festivalens slut eftersom jag saknar den fullkomliga rullen så mycket.

7. Gå inte på rave till klockan fyra varje natt
Om du har endagsbiljett så är det fritt fram att ta ut sig till max sin enda kväll, men annars borde du spara på krafterna så länge du inte är 18 år och orkar med det. Sålla bland alla rave och hitta det som matchar dina planer bäst på lördagskvällen och kör tills du dör. Startar du torsdagen med att komma hem lagom till frukosten på fredag kommer resten av festivalen att bli svår att orka med.

8. Ha en söndagsaktivitet planerad som involverar frisk luft
Flera gånger har detta för mig inneburit en tur i svampskogen. Regnställ och skogens gula guld gör susen för en bruten själ. I år ska jag sitta på en läktare på Valhalla och titta på min syster som spelar fotboll på söndagen, men en tur till Saltholmen om vädret tillåter eller en vandring i Vättlefjäll är inte fel det heller. 

Spelningarna jag inte kommer missa: Christine and the Queens, Solange, Stormzy, Blood Orange, Dâm-Funk, James Blake, Orville Peck, Jungle, Hunee, Mitski, Khruangbin, Italo Bitches, Ishi Vu, Augustine.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!