FRNT.

07:16 24 Sep 2018

Trots att FRNT. precis har släppt en EP, tycker duon själva inte att framtiden ser så ljus ut. 

Tidigare i somras släppte duon FRNT. sin debut-EP Nattmusik. En samling av låtar som de själva kallar för “deras pessimistiska betraktelser av vardagen”. De blandar synthiga beats med poppiga slingor och är inte fega för att slänga in kända citat från så väl Skam som Gustaf Norén. 
Nattmusik är vårt Sommarprat. Vår ledarsida i GP. Vår öppningskväll på Metropolitan. Vårt Magnum Opus, förklarar Daniel Estehgari. 

Från början hade de tänkt släppa låtarna som enskilda singlar. Men insåg efter ett tag att EP-formatet lät dem skapa en slags helhet. 
– Det kokas väl ner till en 26 minuter lång knapphändigt sammanhängande berättelse om kanske ingenting alls. Eller allting.

Tillsammans med Fredrik Björksten startade Daniel duon FRNT. för några år sedan, efter klassiskt heartbreak mellan Daniel och hans dåvarande flickvän. 
– Han kom inte riktigt över henne så han började åma sig och skriva texter. Till slut tänkte jag; “Fan, ska vi inte göra något konstruktivt av det här eländet?”. Vi satte ett klatschigt namn på det och ett par synthiga beats senare så var FRNT. en grej, förklarar Fredrik. 

Ja, namnet – Varför hatar så många musiker vokaler när de ska döpa sina projekt?
– Lorentz körde ju diftonggrejen för ett par år sedan där han lade till massa vokaler typ “schtauroru schpourta typ som gunde svaoun”. Någonstans 2015-ish fick väl folk nog och någon slags motreaktion var befogad.

De bästa låtarna på EP:n anser de vara Övertänt och Nån Annan pt. 2, där Odessa K gästar.
– Hennes mirakelstämma levererar en vers som verkligen prickade oss mitt emellan revbenen och tog låten till en helt ny nivå. Sen måste vi också nämna Långa Nätter som är den av våra låtar som tveklöst verkar ha gått varmast på efterfester runtom i Göteborg, där vår andre vän Calimano levererar ett par riktigt fina säck-ihopknytar-bars som verkligen pin-pointar vad låten handlar om. 

I låten Nån annan hör man ett citat ur skam och i Övertänt Gustaf Norén, hur viktigt anser ni det är att hänga med i vår samtid? 
– Viktigt och viktigt, vi är ju en produkt av samtiden oavsett om vi vill eller inte – då är det ju klart att det mest naturliga kreativa utloppet för ens infall och nycker landar i samtid och populärkultur. Samtidigt, trots att det kan vara viktigt att “hänga med”, får man inte glömma att några av människans största intellektuella framsteg uppkommit när hon suttit en stund för sig själv i skogen och funderat.

Så hur går det till när ni skriver musik? Sitter ni ensamma i skogen då?
–  Det brukar börja med att Daniel är ledsen och har skrivit något lökigt om hur världen är elak mot honom, förklarar Fredrik. 

– Sen vill Fredrik oftast koka ner det till nån slags fläskfilé i smörpopformat à la Christer Björkman med bea och klyftpotatis och hela skiten och då säger jag stopp. Sen börjar vi bråka om vilket sound vi ska ha och hur mycket gitarr som ska få vara med och efter två timmars argumentation om vilken virveltrumma som passar bäst brukar vi ge upp. Dagen efter vaknar vi oftast med ett utkast, tillägger Daniel. 

Hur ser framtiden ut för FRNT.? 
– Långsiktigt ser det rätt mörkt ut. Dock har vi en spelning  och låtsläpp framåt hösten. Håll utkik!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!