"Följ med på en blatterunda"

13:36 30 Apr 2014

Jag minns hur avundsjuk jag var på de andra. 

De vars ansikten saknade drag av oro, de som såg avslappnade ut eller till och med hade fräckheten att skämta, vara högljudda och visa tydliga tecken på fylla (!) i kön till klubben. För oss innebar ju köandet en sorts ritual där vi dubbelkollade att vi verkligen inte hade råkat ta på oss sneakers eller hade ansiktsuttryck som av någon med fantasi kunde uppfattas som hotfulla. Hade vi turen att ha personer med båda föräldrarna födda i Sverige med i sällskapet ställde vi oss i taktiska formationer för att blanda upp vår grupp och göra den mindre mörk.

Väl framme vid repet var dock dessa förberedelser sällan till nytta. Plötsligt framtrollade gästlistor, spontanhöjda åldersgränser och påhittade klädkoder var nämligen vardagsmat för en förortskille med invandrarbakgrund. De blev en naturlig del av klubbesöket. Och försiktiga protester i stil med ”men den där snubben ni just släppte in hade ju sneakers?” möttes vanligen av ett barskt ”SKA DU HÅLLA PÅ OCH TJAFSA KAN DU GLÖMMA ATT DU NÅGONSIN FÅR KOMMA IN” från dörrvakten.

Denna procedur kunde upprepas fyra-fem gånger på en kväll och i takt med alla nekanden framstod ett besök på McDonald’s eller något annat nattöppet hak som det enda gångbara alternativet innan tunnelbaneresan hem. Den så kallade ”blatterundan” hade fullbordats. Förstå då hur nedslående det var när jag häromdagen pratade med min 19-åriga lillasyster, som precis hade fått sin första ”inga sneakers ikväll”, samtidigt som någon med ljusare hudton hade valsat in med ett par Converse.

Med dessa erfarenheter fortfarande färska i minnet kom det inte som någon överraskning att en majoritet av de omkring 1 400 tillfrågade i Nöjesguidens Storstadsbarometer nyligen angav att de har utsatts för diskriminering i nattlivet. Och det är just därför vi har valt att uppmärksamma krogdiskrimineringen i det här numret av Nöjesguiden. Det är ett fenomen där samhällets fulare sidor blir tydliga och i vissa fall accepteras och uppmuntras. Och det är de med ”fel” födelseort, sexuell läggning, ålder, hudfärg eller handikapp som drabbas.

Förutom att diskutera diskriminering med krogpersonal, nattklubbsarrangörer och DO, har vi i det här numret intervjuat Adrian Lux, Sky Ferreira och Pixies. Vi har pratat resande med framtidshoppet Fatima och snickrat ihop en lista på allt du måste tänka på inför nästa flytt. Dessutom har vi skrivit om spelmediets (outnyttjade) potential att lyfta svåra frågor och, supervalåret till ära, låtit Döskalle & Mästerligt tjafsa med programledarduon bakom Aftonbladet-succén Partiprogrammet.

Trevlig läsning! 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!