Ledare #4: Den överflödiga ålderskrisen

13:35 28 Apr 2015

aldersnojja.jpg

”Jag känner att det är det här året jag måste lyckas. Folk har sagt det så länge till mig, ’gör det medan du är ung’, det har satt sig i min hjärna.”

Citatet kommer från intervjun med Zara Larsson, denna månads omslagsperson. Och just det, hon är 17 år. När vi läste igenom den färdiga intervjun var det svårt att inte ta det som en förolämpning att Zara Larsson, med sina 600 000 Instagram-följare, sina smarta tankar om jämställdhet, sin albumdebut och sin platinasäljande singel, har åldersnoja. När jag var 17 år letade jag sommarjobb, försökte skramla ihop pengar till ett besök på Roskildefestivalen och hade precis förlikat mig med att mina baskettalanger inte skulle ta mig till NBA.

Men det är grejen med ålderskriser: trots att de flesta av oss någon gång drabbas av dem, är de högst personliga fenomen. Det finns inga universella knep att ta till för att bli av med en ålderskris och inga generella mål som ska uppnås för att automatiskt bli botad. För mig var det inte att ta körkort (har fortfarande inte ett), gå klart en utbildning eller få ett jobb som lättade på min åldersnoja – det var istället paradoxalt nog att bli äldre. För ju äldre jag blev desto lättare blev det att urskilja de fruktlösa och tidsdödande tankebanor som oftast fokuserade på de negativa aspekterna av att åldras och inte de positiva. Så här sju år senare ter sig därför min oro för att bli 21, behöva ta ansvar och inte längre räknas som ungdom aningen komisk. Och utan att låta för gammal är jag övertygad om att Zara Larsson när hon om några år står inför världsherravälde också kommer kunna skratta åt sin stress inför att hinna släppa sin skiva innan hon fyller 18.

Förutom att hänga med Zara Larsson och diskutera musikalisk frihet har vi i detta nummer av Nöjesguiden besökt Fanni Metelius på inspelningen av hennes regidebut för att prata makt, sexlösa förhållanden och varför hon hamnade i strid med Ruben Östlund om hennes karaktär i Turist. Vi har gjort den första stora intervjun med svenska Snoh Aalegra som produceras av hiphoplegendaren No. I.D. och har Prince som mentor. Vi har snackat riktningsbyten med Mumford and Sons, träffat skaparna av poesispelet Words of Oz och, med tanke på Disneys spelfilms-reboot av sina klassiska tecknade filmer, funderat på vad Askungens midjemått säger om sagovärldens kroppsideal. Men vi har också djupdykt i den våg av nyandlighet som blandar element från den tidigare så bespottade new age-rörelsen med feminism samt gett tips på några förbud som borde gå hand i hand med förslaget att göra rökning på uteserveringar olagligt. Som vanligt bjuder vi på allt det här helt gratis.

Trevlig läsning!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!