Följ med in i en ramenmästares universum

15:37 8 Dec 2022

Under årets sista dokumentärkväll på Babel bjuder Doc Lounge in till en varm kram med 4D-effekter. 

Utanför Doc Lounges kontor viner vinden på det där sättet som det bara kan göra i Malmö. Människor cyklar förbi med rynkade pannor och stretar emot kylan som tränger sin in i märgen. Innanför dörrarna till Doc Lounges kontor är stämningen annorlunda. Den är varm trots att dokumentärklubbens projektledare Johanna Ekvall precis har avslutat ett möte med Krystsina Bandurynas och Mikael Nydahl om dokumentärfilmen Courage, vilken tar avstamp i Belarus under landets presidentval 2020. Filmen följer tre skådespelare under massprotesterna för yttrandefrihet och som kämpar för frihet och rätten till demokrati. 
– Att vi kan gå från en film som Courage ena veckan till Come Back Anytime nästa visar Doc Lounges bredd, förklarar Johanna. 

Så sant som det är sagt bjuder säsongsavslutningen på något helt annat än massprotester och skräck om inbördeskrig. Come Back Anytime handlar istället om den självlärda ramenmästaren Masamoto Ueda och hans fru Kazuko. Tillsammans har de två drivit en ramenrestaurang i närmare 50 år. 
– För en person som mig som är lustdriven och hoppar runt mellan olika saker så är dedikationen till ramen - att göra nudlar och soppa i 50 år och fortsätta brinna för det och antagligen brinna för det tills att man ligger i sin kista – fascinerande. Det är så långt ifrån mig men oberoende av vem du är som person så får du i filmen ta del av det universum som Masamoto och Kazuko skapar i sin restaurang. 

I filmen får tittaren se hur soppan skapas. Från att Masamoto och Kazuko är ute och plockar päron och bergsjams på den japanska landsbygden och uppe i bergen till att soppan tillagas för att sedan serveras till restaurangens stamgäster. 
 Utan att säga för mycket så är jag förbluffad över att detta tillvägagångssätt fortfarande finns och fungerar i vårt samhälle där allt ska gå så snabbt, säger Johanna och knäpper med sina fingrar. Att få följa med i Masamoto och Kazuko är som en meditativ resa. 

Lika mycket som Doc Lounge handlar om film, så handlar filmklubben också om att skapa ett koncept genom samarbeten som skapar en djupare förståelse eller inblick. I vissa fall handlar det om en utställning kopplad till vad som visas. Efterföljande samtal är dock alltid en del av dokumentärfilmskvällarna. 
– Vi vill inte att det hela ska sluta vid filmen, samtalen efter är och minuterna innan är minst lika viktig. 

Under kvällen då besökaren får följa med in i Masamoto och Kazukos universum är satsar Doc Lounge på en 4D-upplevelse. Samarbetet denna kväll är nämligen med Mikkellers Ramen to Bíiru. 
– Det kommer att serveras värmande ramen, det kommer antagligen dofta en hel del ramen i lokalen och det kommer visas en värmande film om ramen, vilket är en perfekt avslutning på en rätt tung Doc Lounge-säsong. 

Säsongsavslutningen går av stapeln den 13 december.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!