Fira den officiella GT-dagen med pasta på gin

Redaktion 09:50 9 Apr 2021

Såhär gör du en Rigati alla Gin med sotad citron.

Fredagen den 9 april firar vi enligt seden den internationella Gin & Tonic-dagen. Förutom att grogga loss går det emellertid även att ha gin i maten, och matkreatören Gabriella Skog har dagen till ära tagit fram ett recept på Rigati alla Gin med sotad citron.

Recept för fyra personer

Ingredienser
Olivolja
400 g pasta Rigati
1 ekologisk citron
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
200 g tomatpuré (en tub)
1 dl Gordon's Sicilian Lemon Distilled Gin
2 dl grädde
25 g smör
Salt, peppar, socker
100 g parmesan
Färsk basilika 

Gör så här
1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.
2. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
3. Riv parmesan och ställ åt sidan.
4. Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.
5. Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.
6. Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om. 7. Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningnen. När pastan är al dente: Tillsätt ca ½ till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt ¾ av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.
8. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk pasilika och lite ringlad olivolja.

Läs även: Tävla med din GT i Sveriges bästa gin&tonic

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!