Film som förenar

15:52 9 Feb 2016

Att skapa sammanhang där etablerade och nyanlända svenskar kan mötas – det är tanken bakom SJ-initierade projektet Min Nya Vän. Som ett resultat av det åkte en filmklubb för nyanlända tjejer till Göteborgs Filmfestival, tillsammans med elever från Tumba Gymnasiums film och TV-linje.

Det är söndag eftermiddag och ett SJ-tåg mot Stockholm har just stannat till i Skövde. Jag sitter i bistron med systrarna Balkis och Haifa Omar, Rebecka Wahlström, Joanna Cietlatkowska och Andreas Bjunér. De fyra förstnämnda har just varit på Göteborgs Filmfestival, under ledning av den sistnämnda. Balkis och Haifa är båda två medlemmar i den filmklubb för nyanlända flickor som Andreas varit med och startat, som en del av nätverket Internationella Bekantskaper. Rebecka och Joanna läser Film & TV på Tumba Gymnasium.
– Tidigt i höstas hörde kommunikationsbyrån Madder av sig till oss på Internationella Bekantskaper. SJ ville, tillsammans med organisationen Individuell Människohjälp och oss, starta ett projekt där nyanlända och etablerade skulle kunna träffas, berättar Andreas. De hade kontakt med filmfestivalen i Göteborg och Stockholm, och vi tänkte förstås direkt på vår filmklubb.
När de skulle hitta en grupp etablerade svenskar att ta med sig på resan kom han och tänka på Joanna som tidigare varit medlem i filmklubben, men numera läser på gymnasiet. På så sätt kopplades de två grupperna ihop.

De har haft ett intensivt dygn i Göteborg – allt från somalisk fest till visning av Will Smith-filmen Concussion har de hunnit med. Men framför allt har de hängt tillsammans, och verkar ha hunnit bli nära vänner redan nu.
– När vi sågs på T-Centralen var det som två grupper, men det gick över väldigt fort. Du ser ju, säger Andreas och pekar på Balkis som lagt huvudet på Rebeckas axel.
– Ja, innan igår hade vi ju aldrig setts, fortsätter Balkis Omar. Men vi kommer fortsätta ses, vi har bestämt oss för att träffas på Alla hjärtans dag och göra något roligt tillsammans.



Tanken är att skapa sammanhang där etablerade och nyanlända svenskar ska kunna mötas. Andreas Bjunér ser på den verksamhet han är med och driver som ett sätt att ge människor nya kontakter och tillgång till en vanligtvis stängd värld. Genom gemensamma fritidsintressen vill de göra klivet till integrering kortare. Vanligtvis stängda dörrar ska öppnas.
– Det där är jätteviktigt och det känns som det är tack vare Andreas som jag fått se så mycket av både Sverige och av filmvärlden som jag fått, säger Joanna.

De har lite olika tankar om vad deras intresse för film och TV ska ta för form i framtiden. Haifa Omars ingång till ämnet är att hon älskar att kolla på film, och pratar om att kanske bli fotograf. Joanna Cietlatkowska kan tänka sig att göra “vad som helst med TV”.
– Jag kan stå med en sån där… säger hon och visar en filmklappa med händerna.
Rebecka Wahlström verkar vara Stockholms mest upptagna tonåring, hon tränar bowling på elitnivå, tillbringar övrig tid rappandes i sin studio och nu vill hon egentligen in i filmklubben också. Halvvägs genom min intervju med dem börjar hon fundera på om han kanske ska bli journalist också och “skriva för tidningar och sådär”. Balkis Omar verkar dock vara säker på en sak – hon ska filma. Nästa år vill hon också börja på Tumba Gymnasium, med inriktning på film och TV.
– Jag började tycka om att fota redan när jag var liten och fick en kamera i present när jag var 13. Då började jag ta mycket bilder och sen filma. Nu vill jag bara lära mig mer!

Läs mer: Göteborgs Filmfestival – Den stora sammanfattningen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!