Festivalsäkerhet: Öland Roots

08:00 23 Feb 2016

POLISENS STATISTIK

2014: 10–12 juli.

4 bedrägeri
87 narkotikabrott
6 stölder
1 övrigt brott

2015: 9–11 juli.

1 bedrägeri
1 brott mot knivlagen
69 narkotikabrott
2 skadegörelse
6 stölder
1 övrigt brott

Läs även: Polisens statistik över de andra svenska festivalerna.


OLOF SVENSSON, Öland Roots

Hur jobbar ni för att era besökare ska känna sig trygga och vara säkra?
Ända sedanstarten 2004 har ett av våra mål varit att festivalen Öland Roots ska vara Sveriges Mysigaste Festival. För att något ska upplevas mysigt måste det även upplevas tryggt. Festivalen är belägen på den öländska landsbygden i en gles tallskog längs en strand. Det som festivalen består av byggs upp tillfälligt för arrangemanget. Eftersom den är belägen så naturnära måste de trygghetskapande instanser från övriga samhället tillfälligt skapas på festivalområdet. För oss har detta varit bra för det har tvingat oss att ta frågan om säkerhet och trygghet på stort allvar redan då festivalen var liten.

För att tryggheten ska upplevas som hög måste vi jobba ur två perspektiv:

1. Hur ska vi planera och genomföra festivalen så att tryggheten upplevs som hög under arrangemanget?

2. Vad ska vi ha för krisberedskap för att effektivt möta en extraordinär händelse?

För oss handlar vårt arbete om att synliggöra de risker som finns i samhället i stort och de risker som finns på vårt arrangemang. Därefter tar vi fram strategier för att minimerar dem. I många fall handlar det om att ta samhällsproblemen på allvar, planera efter dem och arbeta fram en medveten och positiv attityd hos vår publik.

Vi har valt att se vårt publikarbete som något proaktivt som vi har möjlighet att påverka. Istället för att passivt konstatera hur publiken som kollektiv beter sig har vi velat förstå mekanismerna så att vi kan identifiera vad vi måste ändra på i vår planering och i vårt genomförande. Enkelt utryckt: Hur ska vi utforma festivalen så att alla våra besökare är fina mot varandra och tar hand om varandra under festvalen? Vad är det för hjälp vår publik behöver för att alla ska uppleva hög trygghetskänsla oavsett kön, ålder, etnicitet eller sexualitet?

Vilka är de vanligaste brotten som begås i samband med er festival? Och hur hjälper ni de utsatta?
Festivalens scenområde har öppet i tre dagar. Campingen är öppen i fem dagar. Per dag är det mellan 5500 och 6000 personer som besöker festivalen.

När vi sammanställer vår statistik, både polisens och vår interna, ser vi att de vanligaste brotten är:

1. Plankning, olovligt ta sig in på festivalen - kring 100 fall
2. Ringa narkotikabrott - kring 80 fall
3. Stölder ur tält – kring 20 fall

Fokus i vårt arbete är att planera så att personskador undviks i högsta möjliga mån, både självförvållade eller orsakade av andra. Här har vårt arbete varit effektiv, främst för att vi tagit det på stort allvar och prioriterat det. Om vi ser till festivalens historia så har vi inga rapporterade fall av misshandel eller våldtäkter sedan festivalen började 2004. När en besökare utsätts för brott så kommer den kännedomen till oss vanligast via vår säkerhetspersonal (vakter, sjukvård och brandskydd) och våra campingvärdar. Rutinen är att gå till vårt sjukvårdstält för att vara på en avskild plats. Beroende på personens behov så har vi möjlighet att både ge vård, samtalsstöd och hjälp med anmälan. Om personen vill ta sig bort från festivalen så hjälper vi till med det.

Har ni sett någon ökning av brottslighet de senaste åren?
Nej. Vi har haft dessa siffror under lång tid. Vi kan snarare se att när vi tar fram strategier för att komma åt ett problem så minskar det. Till exempel har antalet stölder minskat efter att vi identifierat att de flesta stöder ur tält sker under de sista spelningarna på kvällarna. Genom att ha fler synliga campingvärdar vid denna tidpunkt har förutsättningarna för stölder minskat.

Kommer ni höja säkerheten inför årets upplaga med tanke på den senaste tidens diskussioner?
– När vi jobbar med trygghet så är det alltid viktigt att se hur festivalsverige i övrigt utvecklas. Vi gör en analys av nuläget och tar beslut efter det. Just nu är det för tidigt att säga om vårt arbete på plats i sommar kommer vara annorlunda jämfört med 2015.

När vi ser på de framgångsfaktorer som vi har och som skiljer sig från övriga festivaler blir det viktigt att förstärka dessa. Det handlar främst om vårt värdegrundsarbete under själva festivalen, 2016 är festivalens budskap Kärlek Solidaritet och Medvetenhet. Men det handlar även om att skapa många mötesplatser där besökare kan integrera, ha relationsbyggande aktiviteter på dygnets alla timmar, placera bemannade chillouts och caféer på stökigare delar av campingen och som även har öppet dygnet runt, att ha integrerande och servicemedvetna vakter som har hög medelålder, fortsättningsvis ha hög medelålder på besökarna (ligger kring 20 år i dag), gratis entré för pensionärer, barnanpassade delar av festivalen och många vuxna från lokalsamhället som arbetar på och njuter av festivalen.

På vilket sätt tror du att ni kan utveckla ert arbete för att minska risken att kvinnor blir utsatta för alla typer av sexuellt våld medan de besöker er?
– För oss handlar det om att ständigt ha en diskussion om sexuellt våld och utsatthet. Vår festivalledning, våra ideella genomförare och vår säkerhetspersonal (vakter, sjukvård och brandskydd) ska ha den kunskap och de redskap som behövs så att de verkligen är ”på tår” i dessa frågor för att kunna identifiera och motverka. Vi måste kunna peka på vad vi gjort för att minimera personskador, både i vår planering och i vårt genomförande av festivalen.

När vi placerade vårt café på campingen märkte vi tydligt att det var trygghetsskapande. Vi utmanade bilden av en traditionell festivalcamping enbart med fylla och fest. Istället fick campingen flera inslag som gjorde att besökarna kunde njuta av festivalen på fler sätt. Vi utvecklade caféet genom att ha många konstnärliga aktiviteter där, mycket pyssel, föreläsningar, filmvisningar, etc. Caféet breddade beteendet hos besökaren och fungerade även som en fysisk plats dit en kunde komma om en upplevde otrygghet.

Vi tror att det är viktigt att besökaren ska kunna identifiera sig med oss. Festivalen är något som vi skapar tillsammans. Vi har jobbat hårt för att festivalens ledning och personal ska har en jämn könsfördelning och bred etnisk representation. Inför 2016 kan detta arbetet utvecklas till att även inkludera vår inhyrda säkerhetspersonal.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar