Fem filmer du inte får missa på Cinema Queer

16:43 2 Oct 2014

Äntligen har årets upplaga av Sveriges största internationella queerfilmfestival Cinema Queer anlänt!

9–12 oktober kommer vi alltså, på olika platser i Stockholm, få avnjuta det bästa den queera filmvärlden har att erbjuda. I år är temat rasifierade HBTQ-personers situation, och vi har självfallet valt ut höjdpunkterna ur programmet.

1. Reaching For The Moon (på Cinema Queers invigning)
Reaching for the Moon är ett filmatisering av den kärleksrelation som den amerikanska poeten Elizabeth Bishop kultiverade med den brasilianska arkitekten Lota de Macedo Soares. Lika mycket en berättelse om lesbisk kärlek som en berättelse om Brasilien under femtio- och sextiotalet. Tumultartad kärlek, och stora mängder bossanova.
19:00 torsdagen den 9 oktober i Högalidskyrkan.

Tom at the Farm

2. Tom At The Farm
Den unge copywritern Tom reser till landet för att besöka sin pojkvän Guillaumes begravning. Väl där inser han att ingen känner till hans relation till Guillaume, eller ens vem han är. Plötsligt finner sig Tom insnärjd i ett spel iscensatt av Guillaumes bror Francis, allt för att upprätthålla illusionen av heterosexualitet i ett hushåll som har en mörkare historia än vad som först verkar vara fallet. En psykologisk thriller signerad Xavier Dolan, som också spelar huvudrollen.
18:00 söndagen den 12 oktober på Galleri Bon.

Born in Flames
3. Born In Flames
I Lizzie Bordens feministiska sci-fi-klassiker Born In Flames får vi i mockumentärformat följa ett USA tio år efter en socialistisk revolution – som mot förmodan inte lett till att rasifierade, icke-män eller andra förtryckta grupper fått det bättre alls. Kvar för att kämpa mot staten finns två feministiska grupperingar, i en film som vill visa på vikten av direkt aktion, och varna för tron på en icke-feministisk, icke-antirasistisk socialism.
21:00 lördagen den 11 oktober på Galleri Bon.

 Black Muslim Women in Atlanta's gay Mecca
4. Al Nisa: Black Muslim Women In Atlanta's Gay Mecca
Trots att Atlanta ofta anses vara ett mekka för svarta homosexuella fanns det inget community för svarta, lesbiska muslimer i staden. Al Nisa: Black Muslim Women In Atlanta's Gay Mecca är berättelsen om hur regissören Red Summer förde samman fem kvinnor för att skapa ett rum för svarta muslimska kvinnor i Atlanta.
18:30 lördagen den 11 oktober på Galleri Bon.

Of Girls and Horses

5. Of Girls And Horses
Sextonåriga Alex är sexton år, lider av självskadebeteende och har hoppat av skolan. Hennes adoptivmamma skickar henne till en bondgård i norra Tyskland, nära den danska gränsen. Där lär hon känna nästan tjugo år äldre Nina, och plötsligt verkar jobbet som hästskötare inte längre lika grått och tråkigt. En klassisk coming-of-age-historia i lesbisk tappning.
18:00 fredagen den 10 oktober på Bio Rio.

Cinema Queer äger rum den 9–12 oktober runtom i Stockholm. Ett festivalpass kostar 300 spänn och dagspass hälften så mycket. Under festivalen anordnas också flera fester, om dem kan du läsa här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!