Ett dagsmys gör ingen sommar

16:05 10 Sep 2013

daytime_17_8_3-1.jpg

Jag har alltid tyckt att den bästa musiken inte bara handlar om kärlek. Den handlar om natten och om klubben. Låtar om sena nätter, urdruckna glas och nattvandringar genom stan. Sånger om tårar på dansgolvet, att dansa jättenära, att beställa in mer shots och den märkliga känslan när lamporna plötsligt tänds.

Jag tror att det är därför jag har så svårt för uteserveringsvurmen som varje sommar drabbar landet, och inte minst Stockholm. Jag har inget emot att bära shades, hänga med kompisar, dricka öl mitt på blanka dagen och känna solen i nacken. Men att vi varje år ska intala oss att rosévin är det mest synonyma med sommar, att sitta med en nopprig fleecefilt över benen är något nice och att det är i solglasögonens reflektion som skratten är som mest genuina? Nej. Jag vill spjärna emot. Ett dagsmys gör ingen sommar.

Musiken om klubben och klubben själv, det är som bilmusik, någonting man färdas i. Ingenting är på riktigt och allas ögon får en annan färg. Det kan vara strob, det kan vara skog eller en fuktig källare, det mest lyxiga med att vara ung är att omslutas av ett sammanhang där ingenting är vardag.

För finns det egentligen någonting som är vardagslyx? Jag tänker att människor som vill carpe diema skiten ur en tisdag genom att möta vännerna för en god öl efter jobbet och sedan gå hem tidigt lyckligt vetandes att ja, det är en dag i morgon också, det är samma människor som tar trappan istället för hissen för ”vardagsmotion”. Att riktigt omfamna och krama sommaren, det är inte att trängas bland after-workare vid ett rangligt bord på något torg och dricka dyr, klarröd rosé. Det är att nattbada, få skoskav och vandra hem genom natten med musiken ringandes i öronen. Och snart är det höst. 
 


Bäst just nu


1. AKA
Olika lokaler
Kvartetten bakom AKA visar gång på gång att de är stans bästa bokare, som när de tidigare har bokat söderngiganter som Waka Flocka Flame och svincoola Zebra Katz och snart tar hit Chance the Rapper. Råd: gör de ett event – attenda.  

2. Trädgårdens avslutningshelg
Under Bron, Hammarby Slussväg 2, den 6–7 september, 17–03, 20 år
Stockholms ohotat bästa nattklubb stänger igen för sommaren, och separations-ångesten har lagt sig redan när denna tidning går i tryck. Rykten går dock om att något fett kommer att hända igen senare i höst, så förtvivla inte.

3. Disko Dumpling
Bamboo Garden, Åsögatan 120, 20 år
Tre regelrätta genier ordnar på regel-bunden basis en autentisk disco-bistro, i samarbete med restaurangägarna Ping-Kwan Lam och Yuk-Lin Lam. Deras tilltag gör det så jävla värt att bo i en storstad, extra trevligt är det när medlemmar ur Grupp 13 gästar.

4. XXX
Marie Laveau, Hornsgatan 66, 22–03, 20 år
Det finns något sympatiskt med klubbens tanke för hösten - att strunta i att boka turnétrötta internationella namn och istället ge mer utrymme till alla superbegåvade (och förhoppningsvis nya) akter vi ändå har här på hemmaplan. Speciellt när många av dem, som till exempel Baba Stiltz, praktiskt taget är uppvuxna där i den mörka källaren.

5. 7 på Sjöfart
Scandic Sjöfartshotellet, Katarinavägen 26, 15–01, 18 år
Glöm det jag skrev ovan, på den här utomhusbaren spelas det allt som oftast riktigt bra musik och är riktigt soft om du lyckas ducka för gubbar med laptops som gått vilse på väg till lobbyn.

Vendela Lundberg
 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!