Drömjobb: Michelle Kadir

11:51 1 Oct 2013

Hon har tidigare jobbat på skivbolag, men tillbringar nu sin tid med att göra musiktjänsten Spotify (ännu) bättre. Vi tyckte att Michelle Kadir var precis den personen att snacka drömjobb, nätverkande och coola kontor med. 

Vad jobbar du med?
– Med produktutveckling på Spotify, titeln är så fancy som 'Director of Product Development'.

Vad innebär det?
– Det innebär att jag och mitt team utvecklar hur man upptäcker, konsumerar, sparar och delar musik. Allt det man som användare ser i Spotify-produkten (på din dator, tablet, mobil et cetera) är det vårt team jobbar på.

Hur lyckades du norpa det jobbet?
– Jag jobbade med att starta upp den digitala businessen på Universal Music första gången jag kom i kontakt med Spotify. Året var 2007 och Daniel presenterade idéen för oss och jag blev kär i produkten på en gång. Minns att jag tänkte att det är exakt så det ska fungera och bestämde mig där och då att jag skulle börja jobba där. När Spotify lanserades var det "mitt konto" på Universal så jag lärde känna ett gäng folk där utöver att flera av mina gamla kursare redan jobbade där. Jag gick rakt på sak och sa att jag vill arbeta för Spotify och dom frågade vad jag var intresserad av att göra och sen på den vägen var det. Tror vi var cirka 40 stycken på Spotify när jag började.

Tjusig universitetsutbildning eller "self-made"?
– Både och skulle jag säga. Har en civilingenjörsutbildning i datateknik från KTH men hade jag inte vart målmedveten hade jag aldrig kunnat kombinera min utbildning med min absolut största passion här i livet - musik. Det gäller att veta vad man vill när man är en nyutexaminerad 23-årig kvinna med annorlunda namn och mörkt hår.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet?
– Det bästa tipset jag kan ge är att sätta mål. Om du visualiserar vart du vill, kommer varje val du gör automatiskt anpassa sig till ditt mål. Nutidens obeslutsamhet och velighet gör att människor går omkring i deppiga vakuum i många år utan att komma någon vart. Varning för klyscha men fokusera på positiva tankar och vad du vill åstadkomma. Ha aldrig orden "jag kan inte" i din mun.

Har det här alltid varit målet?
– Jag har haft två mål sen barnsben. Det ena var att musik ska ta en stor plats i mitt liv och det andra att jag ska lyckas. Det var dock först 2004, när jag var 23 år, som det gick upp för mig hur jag skulle kunna kombinera det. I ärlighetens namn hade jag ingen aning om vad jag ville plugga när jag slutade gymnasiet men jag visste _att_ jag ville plugga. Året var 2000 och jag tänkte att "datateknik är nog en bra investering för framtiden så jag kör det tills jag vet vad jag vill". Åren gick och det var precis innan min utbildning var klar som jag insåg hur jag kunde kombinera min utbildning med musik, allt tack vare en gästföreläsare (Per Sundin) VD från dåvarande Sony Music. Efter sin föreläsning ville han att tre personer skulle skriva exjobb om framtidens digitala musikbransch i och med den dalande CD-marknaden och den stora piratdelningen. Jag fick exjobbet och har jobbat med digital musikkonsumtion sen dess - nu snart i 10 år.

Har du en plan-b ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?
– Det är lustigt det där med plan-b's. Jag har sällan dom för jag är så fokuserad på plan a.

Kontakter kan ju vara A och O. Vad har kontakter betytt för dig?
– Det har betytt fantastiskt mycket. Varje stort steg i min karriär har berott på kontakter. Men kontakterna kommer från hårt jobb och en öppenhet inför människor. Det är en så stor del av livet som handlar om möten mellan människor och hur man hanterar dom, grejar man dom så hjälper det mycket. Tänk aldrig att du måste "nätverka" och lära känna "rätt folk", det lönar sig inte i längden utan biter dig oftast. Ha bara hjärtat på rätt plats.

Om du inte har Sveriges roligaste jobb, vem har det då?
– Daniel Ek :)

Har Spotify det "urbana" kontor man får för sig att ni har?
– Haha ja. Urbant it is. Kom och hälsa på!

Vem kommer ha gjort årets bästa album när året är slut?
– Drake. Tätt följd av Kanye. "Hold On, We're Going Home" kommer spelas i 50 år framöver. Minst.

Michelle är den tredje i raden av stockholmare vi har pratat drömjobb med, i en intervjuserie i samarbete med Monster.se. Läs intervjun med Klara Svensson här, och Maria Decida Wahlberg här

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!