Sonny Bono, Al Franken, Arnold Schwarzenegger, Jesse Ventura, Clint Eastwood.

Donald Trump är inte ensam – här är de amerikanska kändisarna som blivit politiker

Jenny Ahonen 09:00 25 Jan 2016

I november 2016 väljer det amerikanska folket en ny president som ska ersätta Barack Obama. I nuläget leder Donald Trump racet bland de republikanska aspiranterna. Affärsmannen har bland annat blivit känd som producent och programledare för dokusåpan The Apprentice, för de skyskrapor som bär hans namn runt om i USA och för den frisyr som har kallats "den sämsta överkamningen någonsin". Men han är inte ensam om att ha gått från "kändis" till politiker i det förlovade landet.

När Trump sökte nomineringen som republikanernas presidentkandidat möttes han av avfärdande hånskratt, men trots att hans kampanj har präglats av en rad uppseendeväckande uttalanden och vilda utsvävningar har han seglat upp som ett av de mest populära alternativen hos de republikanska väljarna. Enligt många kritiker har han sitt kändisskap att tacka för det.

I USA har ett känt namn många gånger visat sig vara en värdefull tillgång i politiken. Fastighetsmagnaten och mediepersonligheten Trump är inte det första kändisen att tillkännage sin kandidatur till ett politiskt ämbete.

Här är sex amerikanska kändisar som sadlade om och blev politiker.

1. RONALD REAGAN

Ronald Reagan landade sitt första Hollywood-gig 1937. Med sitt lättsamma sätt charmade han biopubliken, men hade trots det svårt att slå igenom på allvar. Medan b-filmsrollerna avverkades på löpande band, fick han bara ett fåtal mindre biroller i större och mer framgångsrika produktioner. 1947 valdes han till ordförande för skådespelarfackförbundet Screen Actors Guild. Under McCarthy-eran gjorde han sig känd som en ivrig antikommunist och som ordförande för SAG såg han till att få många kollegor svartlistade. Antikommunismen förde den tidigare demokraten till det republikanska partiet och som republikan fortsatte hans politiska engagemang att växa. 1966 kandiderade han till guvernör i Kalifornien, påhejad av bland andra skådespelarkollegan John Wayne. Han vann, och återvaldes 1970. Sex år senare sökte han nomineringen som republikanernas presidentkandidat, men förlorade mot den sittande presidenten Gerald Ford. 1980 gick det bättre och året därpå installerades Ronald Reagan som USA:s 40:e president.

2. CLINT EASTWOOD



Westernskådisen Clint Eastwood kandiderade 1986 till borgmästare i sin hemstad, den lilla orten Carmel i Kalifornien, efter att ha stött på byråkratiska problem under renoveringen av en restaurang han var ägare till. Med sin kändisstatus hade Dirty Harry-stjärnan inte svårt att besegra den pensionerade bibliotekarien som var hans huvudmotståndare. De tjänstemän som hade satt käppar i hjulet för restaurangrenoveringen avskedades så fort den nya borgmästaren tillträtt. Strax därefter infriade han ett av sina vallöften genom att se till att ansökan om att få bygga en ny glassbar i staden godkändes. Clint Eastwood satt kvar som borgmästare i Carmel i två år, men har fortsatt att uttala sig politiskt sedan dess. Han är registrerad som republikan, men har band även till den demokratiska sidan. Hans levnadsfilosofi är enkel: "Lämna folk ifred och låt dem leva som de vill."

3. SONNY BONO

Precis som i Clint Eastwoods fall var det byråkratiskt krångel kring en restaurang han ägde som fick Sonny Bono, ena halvan av Sonny & Cher, att ge sig in i politiken. 1988 kandiderade I Got You Babe-sångaren till borgmästare i Palm Springs, Kalifornien, och vann. Bara ett år tidigare hade han, för första gången i sitt liv, registrerat sig för att få rösta. 1992 försökte han bli invald i senaten, men misslyckades. Politikerkarriären fortsatte istället i representanthuset, då republikanerna 1994 tog kontroll över det. Fram till 1998, då han tragiskt omkom i en skidolycka, tjänade Sonny Bono som kongressledamot för delstaten Kalifornien. Under sin tid i politiken blev han väl omtyckt av sina kollegor för sin burdusa och självironiska humor.

4. JESSE VENTURA



Som professionell wrestler blev James George Janos under sjuttio- och åttiotalet känd som Jesse "The Body" Ventura. När brottaren 1990 sadlade om och blev politiker – närmare bestämt borgmästare i Brooklyn Park, Minnesota – hade det politiska etablissemanget svårt att se bortom spandexutstyrslarna och den enorma kroppshyddan. Men med sin "en man av folket"-image gick Jesse Ventura åtta år senare vidare till att bli guvernör i Minnesota. Som Reform Party-kandidat är han en av endast en handfull politiker som lyckats med bedriften att besegra de etablerade partierna i ett guvernörsval. CBS-nyhetsankaret Dan Rather sparade inte på överdrifterna när han kommenterade segern såhär: "Folket i Washington hade inte kunnat bli mer förvånade om så Fidel Castro kom inskuttandes över Midwestern-prärien, ridandes på en flodhäst."

5. ARNOLD SCHWARZENEGGER



Det var ett rätt så skrattretande val redan från början. 2003 var Kaliforniens ekonomiska situation så dålig att många hade tappat förtroendet för den sittande guvernören, demokraten Gray Davis. När det – efter en intensiv kampanj organiserad av lokala republikaner – stod klart att en ny folkomröstning skulle äga rum dök en rad märkliga figurer upp för att tillkännage sitt intresse för posten. Kolumnisten Arianna Huffington, porrstjärnan Mary Carey och förre detta barnskådisen Gary Coleman var alla sugna på att bli guvernör i Kalifornien. Och så, två månader före valet, tillkännagav actionstjärnan Arnold Schwarzenegger sin kandidatur. Ordvitsarna infann sig direkt. Media beskrev valet som en "total recall" och den republikanska kandidaten som "the running man", med siktet inställt på att bli "the governator". Schwarzenegger själv såg också till att spela på kändisskapet under kampanjen. I blinkningar till sina tidigare roller hälsade han "hasta la vista" till Gray Davis och avslutade sin första presskonferens med orden: "I'll be back". Strategin gick hem. Schwarzenegger "terminated" sina motståndare och satt sedan kvar som Kaliforniens guvernör fram till 2011.

6. AL FRANKEN



I USA är tv-programmet Saturday Night Live en humorinstitution. Under sjuttio- och åttiotalet blev Al Franken känd som en av SNL:s mest underhållande komiker. Frankens satiriska humor kommenterade inte sällan aktuella politiska händelser och efter åren i SNL-ensemblen kom han att bli allt mer högljudd i sin liberala aktivism. Under George W. Bushs tid som president var Franken skarp i sin kritik mot landets konservativa. Redan 1999 gav han ut en parodisk bok, Why Not Me?, där han låtsas ställa upp i landets presidentval, men först 2007 gav Franken på allvar sig in i politiken. Då tillkännagav han att han tänkte kandidera till posten som senator för Minnesota. Efter ett jämnt val utropades demokraten Al Franken till mångas förvåning som segrare, och petade därmed den sittande republikanske senatorn Norm Coleman. 2014 blev han återvald.

Läs även: Tre höjdpunkter från Donald Trumps Saturday Night Live.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: