Den Stora Smakresan har tagit oss till många smakrika destinationer och detta år inget undantag. Årets destination är Gotland, ön som är svenskarnas favoritresmål och även inspirationen till Mariestads nya limiterade öl Emmer Porter.
Bryggmästarens Richard Bengtssons inspiration är dock inte bara Gotland, han har också funnit mycket inspiration i hans resesällskap, nämligen Daisy - den fantastiska DC-3an. Emmer Porter har även inspirerats av baltiska portern som är något mörkare, en dryck som kom att blev väldigt populär på Gotland redan så tidigt som 1700-talet. Redan då hade man god smak på ön, och ännu godare har den blivit.
Ölen Emma Porter har inte fått sitt namn av slump, Mariestads senaste tillskott består nämligen just av emmervete men också svartmalt från den Gotländska åkern som malts för hand tillsammans med enris.
Hur förtärs då Emmer Porter på bästa sätt? Jo, ölen är precis som ön väldigt mångsidig, för bästa njutning förtärs den gärna med en grillad rostbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och vitlökssky. Och för den sötsugna så rekommenderar vi en hasselnötskaka, helst gjord av Thomas Sjögren.
Skål och smaklig måltid!
