Mimmi Arvidsson. Foto: Ylva Smedberg.

De blandar Sveriges bästa Gin & Tonic 2021

Redaktion 11:49 27 Aug 2021

Vi har ett resultat. 

Rösterna har räknats och det blev bartendern Mimmi Arvidsson som tillsammans med amatören William Prüdz rodde hem segern i årets upplaga av Sveriges Bästa Gin & Tonic. Nytt för i år är att allmänheten fick rösta fram de slutgiltiga vinnarna, efter att juryn hade sagt sitt och nominerat tre finalister i vardera klass. 

Mimmi Arvidsson som till vardags jobbar som bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg skapade drinken Sommar på Bryggan som kammade hem hela 60 procent av folkets röster i klassen för bartenders.
– Jag ville att min GT skulle förmedla känslan av en perfekt sommarkväll i Göteborg. Doften av sommar fann jag i rosvatten. Melonen följde upp rosen fint och gurkan gav en härlig svalka. Jag började jobba i baren för bara ett år sedan och här står jag nu med titeln Sveriges Bästa Gin & Tonic, det känns helt otroligt, säger Mimmi Arvidsson.

Vinnare bland hemmamixare blev kocken William Prütz från Motala, med drinken The Sauvignon GT. 
– Efter ett tips från en arbetskamrat så kom jag över en flaska gin baserad på ett Sauvignon Blanc-vin, vilket inte hör till vanligheterna. Ginen hade lagrats på franska ekfat i sex månader och fått en smak av enbär, ingefära, peppar, vanilj och apelsinskal. Den inspirerade mig i skapandet av mitt recept, berättar William.

Sommar på bryggan

av Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset, Göteborg. 

Ingredienser
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon 10 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Frysta kulor av galiamelon
Citronmeliss
Rosenvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden 

Gör så här: Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosenvatten i glasets öppning. Garnera med ätbara blommor och citronmeliss. 

Melonjuice 
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten 

Gör så här: Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med lika delar vatten och socker. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna. Låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen ur lagen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa den ordentligt i en mixer. Tillsätt melonsockerlag till den mixade melonen motsvarande 10cl melonsockerlag per 1kg melon. Smaka av så du får en fin sötma. Sila ur genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk. 

Melonkulor 
1 Galiamelon 

Gör så här: Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

The Sauvignon GT 

av William Prütz, kock från Motala. 

Ingredienser 
5 cl Sorgin Yellow Gin
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin 

Gör så här: Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva. 

Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj 
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång 

Gör så här: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 - 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med). 

Torkad apelsin 
1 ekologisk apelsin 

Gör så här: Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torkade. Avlägsna från bakplåtspappret innan de svalnar. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!