För en vecka sedan släpptes traditionsenligt namnen på de cirka dryga 50 personer som har fått äran att bli årets sommarpratare i P1. Och precis som vanligt blev det diskussioner i stil med Melodifestivalens "Vann rätt låt?" om huruvida det var rätt personer som valts ut denna gång. Vissa går emellertid längre än att bara diskutera, och tar saken i egna händer.
Ända sedan premiären 1959 har Sommar i P1 varit ett självklart inslag i den svenska semestern, och nästan lika länge har diskussionerna kring urvalet av sommarpratare varit ett faktum. Urvalet görs med hjälp av Sommars namnkommitté, som består av representanter från olika redaktioner på Sveriges Radio. Sedan 19 år tillbaka leds dessa av programchef Bibi Rödöö.
Den slutliga listan presenteras årligen i en livesänd presskonferens ledd av Bibi tillsammans med Ulf Elfving, och vållar ofta starka känslor av både positivt och negativt slag, från såväl internt som från allmänhetens håll. Detta är väl egentligen fullt naturligt, då public services arbete är till för att granskas och alla faktiskt inte kan beredas plats för ett sommarprat. Eller?
Vissa stannar inte vid att kritisera urvalet av sommarpratare, utan bestämmer sig för att utmana det traditionella mediet och ta saken i egna händer. Bland annat Nyheter24 gjorde ett försök för några år sedan med att boka "alternativa sommarpratare" som fick göra sig hörda på mediets plattform. Bland de som fick sommarprata i sajtens webb-tv 2010 märktes mer eller mindre kontroversiella namn såsom Thomas Quick, Katrin Zytomierska och sajtens egna reporter Quetzala Blanco. Programmet döptes helt sonika till Sommarpratarna, men fick strax byta namn efter hot om stämning från SR:s håll. Även Perfect Day Media lanserar under 2015 alternativa sommarpratare som Vanessa Falk och Viggo Cavling under vinjetten Sommartankar.
Men inte bara etablerade medier har försökt utmana formatet. En enkel internetsökning avslöjar att det finns en mängd amatörer som har bestämt sig för att tackla utmaningen, med eller utan uppbackning.
På såväl YouTube som Soundcloud hittar man fort alternativa sommarpratare som mer eller mindre seriöst spelat in sitt eget sådana. Många väljer att prata om sitt livs historia, andra har ett specifikt ämne de brinner för, och påfallande många har politiska agendor som de anser saknas i de etablerade medierna.
Herman Geijer. Foto: Sveriges Radio
Även P1 själva uppmanar regelbundet sina lyssnare att skicka in egna alster, där man ibland har kunnat spela in sitt sommarprat direkt på Sveriges Radios egen sajt men också via en telefonsvarare. Sedan 2007 får lyssnarna rösta fram vilket av de inskickade bidragen som går vidare och blir Lyssnarnas Sommarvärd. Årets vinnare blev Herman Geijer, en 36-årig zombieöverlevnadsexpert (!) från Uppsala.
Ibland är emellertid viljan större än energin – detta är ett av totalt fyra inlägg på just den här aktuella bloggen. Och många av sommarpraten börjar just med en stor ambition, men stannar i en utläggning på 5-10 minuter om varför just skaparen av klippet i sig bör bli utvald sommarpratare.
Men känner du att du har fått nog av etablissemangets sommarprat – var inte rädd för att botanisera bland de fristående alternativen! För eller senare hittar du något som handlar om just ditt favoritämne, och om detta råkar vara en fem minuter lång utläggning om godis till tonerna av Candy Shop? Då behöver du inte leta längre.
Läs mer: Här är årets sommarpratare 2015. Eller Frans Strandbergs klassiker: "Sanna Nielsens sommarprat".