Där hatten är huvudsaken

Redaktion 16:22 23 Sep 2015

Tiden då endast tanter med poplinrock och tax bar hatt är förbi. Idag intresserar sig många fler för huvudbonader, och speciellt svensktillverkade. Lady Gaga, Yoko Ono, Miss Li och Kungahuset har alla vänt sig till tidigare elever från Tillskärarakademins modistutbildning i Göteborg. Trots den smala nischen spås yrket ha en ljus framtid. Olivia Wikström besökte utbildningen och tog reda på varför. 

De handgjorda kaninfiltshattarna har suttit på både Lady Gagas och Yoko Onos huvuden. 
– Jag är förälskad i dem, säger modisteleven Michaela Carlson.  Hon pratar om hattmärket Horisaki, ett av de mest tongivande inom den internationella hattscenen. Dess grundare, Karin Horisaki, har rötterna på den plats där Michaela befinner sig nu, på Tillskärarakademins modist-utbildning i Göteborg.  Bland Gamlestadens fabriker, fem minuters spårvagnsfärd från Göteborgs centralstation, läser tio elever den två år långa utbildningen för att lära sig göra hattar. Det är den enda utbildningen i sitt slag i Norden och trots den relativt lilla skaran studenter spår rektor Sofia Höfvner Skogh att modistyrket har en blomstrande framtid.
– Jag tror vi ser resultat av att hantverket har fått ett uppsving. Alla är intresserade av design, säger hon. Dessutom upplever hon ett påfallande intresse för just hattar.
– Och då menar jag inte hos tanter med poplinrock och tax. 

Michaela Carlson går andra året på utbildningen. Det som förde henne hit är vad hon kallar en stark förkärlek till hattar och skinnjackor.
– Så har det varit ända sedan jag blev medveten om mode, säger hon.  Intresset ledde henne till en skinnutbildning i Malung, innan hon insåg att hattar var det som verkligen intresserade henne. Då tog hon steget att uppfylla drömmen om att bli modist. En dröm som hade funnits i hennes bakhuvud ända sedan gymnasiet, då hon hörde talas om utbildningen för första gången.  Hennes långa väg är inte unik, enligt Sofia Höfvner Skogh. Hon menar att de flesta tänker länge innan de söker.
– Du vet vad du vill om du söker hit, det är inget du slänger ihop över en kväll. Det är ju ett smalt, smalt yrke, säger hon.  Men kanske inte så smalt som du skulle kunna tro. Det finns många världar förutom kungahus och catwalks där hatten är huvudsaken. Även teater, opera och film är stora marknader, som dessutom expanderar när exempelvis den hattrika datorspelsvärlden närmar sig. Bland annat World of Warcraft, som nästa år blir film.

modist5.jpg
Enligt rektor Sofia Höfvner Skogh har modistyrket en ljus framtid.

Det senaste decenniet
har det gått bra för Tillskärarakademins modistalumner och det har visat sig finnas en internationell marknad med ett sug för svenska hantverkskunniga modister. Nästan alla före detta elever jobbar som modister, på heltid eller vid sidan av. Och några har skapat sig stora namn. Bland annat Malinda Damgaard som gör hattar åt exempelvis kungafamiljen, Evelina Persson som klätt popstjärnan Miss Li och Linn Becker vars hattar fotograferats i modemagasinet Vogue.  Men namnet på allas läppar är redan nämnda Horisaki. Märket har gjort sig känt för finishen på sina filthattar, som skapas genom att elda på dem med en gasbrännare. I slutet av september visas de på Paris modevecka, vilket inspirerar aspirerande modister på Tillskärarakademin.
– Det känns mindre omöjligt att klara det om det är någon som gjort det innan, säger Michaela Carlson.  Hon hoppas på att få göra den månads praktik som ingår i utbildningen på Horisaki. Just att experimentera med teknik och nya material är något skolan uppmuntrar. Meningen är att eleverna ska få med sig en hantverkskunskap när de examineras, men framför allt att de ska hitta sitt egna uttryck.
– Det skulle vara tråkigt om alla hattar såg likadana ut, säger Sofia Höfvner Skogh.
– Det är en fördel om du inte vet hur hattar ”ska” se ut när du börjar här. Då kan du testa alla gränser, säger Michaela Carlson.
Samtidigt märker man att det är ett över hundra år gammalt hantverk. Det gör sig påmint inte minst av de många trästockar som står utspridda på skrivbord och hyllor i ateljén som utgör klassrummet.  De tio eleverna ryms i ett rum på tredje våningen. På ett lågt bord står två kokplattor, ett par välanvända kaffepannor och en turkos plasthink. Det är här hattarna tar sin början – filten ångas med hjälp av kaffepannorna och formas på stockar innan de ställs på tork. På Michaelas arbetsplats finns hattar i naturfärger med breda brätten. Det som sticker ut mest är en hatt i form av en fjäderprydd tuppkam, avslutad med en näbb som går ned över pannan.
– Jag skulle beskriva min identitet som bohemrockig, eller rocker som önskar att hon vore hippie egentligen. Det blir något mitt emellan, säger hon. 
Vad är egentligen grejen med hattar?
– Det är bara så fantastiskt! Det är fritt och du får jobba med händerna. Det gedigna hantverket kombinerat med oändliga möjligheter, säger Michaela Carlson.

Modistutbildningen på Tillskärarakademin i Göteborg Yrkeshögskola

Storlek: Fem elever per år
Antagning: Arbetsprover och intervju
Kostnad: Gratis, men materialkostnader
Omfattning: 400 YH-poäng eller två år
Förkunskaper: Gymnasiebehörighet. Många har någon annan kreativ utbildning i botten, men det är inget måste.
Söktryck: Ungefär två sökande per plats. “Konkurrensen har ökat, men du har fortfarande goda chanser” säger rektor Sofia Höfvner Skogh.

Instagram: @tillskararakademingbg 
 

Olivia Wikström

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.

Fler artiklar