Konstabs första långfilm är en hyllning till det okommersiella flummandet.
Göteborgskollektivet Konstab har gjort flera uppskattade teaterföreställningar. Nu är det snart dags för deras premiär på vita duken. Den 17 mars visas Vernissage hos gud för första gången. Filmen utspelar sig på en konstskola, vars nya rektor visar sig ha koppling till ett uråldrigt sällskap som vill kommersialisera konsten. När en av skolans elever får i uppdrag av gud att skapa det perfekta konstverket uppstår en intressekonflikt.
– Särskilt för den yngre generationen har konstnärskap i hög grad kommit att handla om att få göra ett företagssamarbete eller att bli sponsrad. Men vi hävdar att om ett verk är sponsrat kan det inte längre vara konst. Meningsmotståndare kanske ifrågasätter om konsten verkligen behöver vara fri, den kanske bara ska vara dekoration åt de välmående. Då är det inte konst längre, då tycker vi det är design, säger regissören Ossian Melin i ett pressmeddelande.
Filmen pekar dock inte med hela handen.
– Det skulle bli helt ointressant, i så fall kan man lika gärna skriva en debattartikel. Filmen är ju också en hyllning till det okommersiella flummandet – den dåliga konsten, nonsenskonsten, den olönsamma konsten, säger han.
Läs även: Bråkrecap: Konstab vs. Näringslivseliten