Blondinbellas pappa – Brudens far talar ut

Hannes Dükler 11:35 29 Apr 2008

 Kjell B Persson

Per Rydberg är inte bara pappa till Sveriges mest lästa bloggare Blondinbella. Han är även den som tillsammans med Glife, som har köpt in sig i Blondinbella AB, ser till att maximera sjuttonåringens (och sin egen?) framtida veckopeng.

Enligt Dagens Media är varumärket Blondinbella värt fem miljoner och Blondinbella har själv berättat att “det är jätteskönt, de sitter ett helt gäng och säljer åt mig, till och med när jag sover. När ett företag hör av sig till mig så brukar vi skriva ett avtal, om att den här månaden ska jag skriva så här många gånger om det företaget, jag nämner deras företag om jag är med i tv, eller blir intervjuad av tidningar.” Som första tidning fick Nöjesguiden en rejäl pratstund med Per Rydberg där vi ställde honom mot brandväggen.

Varför är din dotter så poppis, tror du? 
– Svårt att veta, jag förstår inte riktigt hur hennes målgrupp tänker. Själv är jag 40 år. Hon har kanske en egen stil som attraherar eller retar upp läsarna, hon skriver som man pratar utan att bry sig om kritiken.

Vad tycker du själv bäst om med hennes blogg? 
– Jag läser inte bloggen nuförtiden, det finns ingenting där som intresserar min målgrupp. Det jag tycker sämst om är att hon inte kritiserar och ifrågasätter sitt eget parti. Härom dagen berättade jag om Fredrik Reinfeldts åsikter 1990 om skattefinansierad välfärd, när han var MUF-ordförande. Ingen respons dock. Jag tycker även att hon borde kunna lyfta fram andra partiers idéer, det finns något bra hos alla partier.

Vilka bloggar läser du själv? 
– Det sker inte så ofta men ibland surfar jag in på allt möjligt, Carl Bildt, Lars Ohly, Johan Norberg, Maria Wetterstrand med flera. Men jag orkar inte läsa så länge framför datorn, hellre läser jag en bok.

Varför har du inte en egen blogg? 
– Jag är inte intresserad av publicitet, jag har dock mycket att berätta men det skulle innebära att hänga ut folk som är mina vänner eller bekanta.

Hur började egentligen den här framgångssagan? 
– Det har jag nog aldrig förstått. Jag funderar fortfarande över fenomenet.

Är Blondinmamma också inblandad på något sätt?  
– Nix, vi separerade för 13 år sedan. Men vi har en utmärkt kontakt idag. Hon följer sin dotters framfart med spänning.

Är det aktuellt att få fler familjemedlemmar att blogga? Ni skulle kunna bli bloggosfärens familjen Wahlgren!
– Ingen annan är intresserad. Min stora grabb är intresserad av teater. Min lilla tjej som är tre år lagar mat hemma. Den minsta pojken vrålar och anfaller mig med ett plastsvärd. Jag vet inte riktigt vad det kan bli av detta...

Kallar ni Isabella för Blondinbella hemma? 
– Knappast.

Vilken typ av kommentarer på bloggen gör dig mest upprörd? 
– Jag läser som sagt inte bloggen nuförtiden, eller kommentarerna, men jag har fått det återberättat. Det är inga snälla ord. Jag har varnat henne många gånger, frågan om det är värt all skit. Isabella verkar dock ha pansarhud. Vissa påhopp går inte att få bort, men rena olagligheter borde man kanske åtgärda.

Men är du inte rädd att hon ska locka till sig galna stalkers? Som han som skickade ett brev om att han ville “ha många barn och då behöver jag också många tjejer att göra dem med” och ”behöver inte använda våld på en tjej så länge hon är oskuld för då lovar han att stanna hos en.”
– Ja, brevbäraren kommer med en del konstiga brev. Jag får skydda henne, jag är ganska stark och orädd och har nästan graderat två gånger i jujutsu.

Hur ska en bra pappa vara? 
– Den perfekta pappan finns inte. I Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen blir man rörd av den kärlek och det tålamod som hennes pappa visar, men som alla förstår krävs lite mer. Grunden är kärlek och närvaro. Jag var ung när jag fick Isabella, lite av den barnsliga pappan som säger “Barn, har ni hört att det finns berg- och dalbanor i USA som går i 130 kilometer i timmen? Ska vi åka dit?” Vi tog en roadtrip på fyra veckor till USA, vi gick bara på nöjesfält. När jag var ensamstående förbrukades det mesta som blev över på resor med barnen. Det var värt varenda krona.

Blondinbella beskriver sig som driven och målmedveten. Är det en bra beskrivning av dig också? 
– Framgång är relativt. Jag kommer dock aldrig att bli någon storföretagare, jag är en försiktig entreprenör som gillar den lilla skalan med närkontakt med kunder och ingen chef som gapar.

Var ser du konceptet Blondinbella om fem år? 
– Inte som någon blogg i nuvarande form, tror jag. Hon kanske pluggar juridik eller är programledare på tv. Men juridik är tradigt, om än bra som allmänbildning. Ingen direkt glamour, en stämningsansökan kan ta ett år på sig innan den kommer upp till muntlig förhandling, sedan blir folk sjuka och rättegångar inställda. Jag har berättat för Isabella att juridik ibland handlar om att gå av tåget i Nässjö eftersom rättegången i Malmö blev inställd.

De säger att Blondinbella tjänar miljoner på sin blogg. Hur mycket tar du i procent? 
– Ingenting, hon har bara kostat mig pengar. Jag finns där för att skydda hennes intressen.

Vilken typ av Blondinbella-merchandise ser du framför dig? 
– Det kan vara allt möjligt, produkter som jag inte förstår mig på.

Är det inte onödigt att Blondinbellas blogg är gratis? Har ni funderat på en medlemsavgift?
– Kul. Att förverkliga sådana funderingar skulle ta död på bloggen direkt. Ingen vill betala för att läsa en blogg.

Är du inte rädd att hon drar med alla pengarna på sin artonårsdag? 
– Hon får dra med alla kronor, det är hennes pengar. Jag lär henne om hur ett företag fungerar, att moms, källskatt och sociala avgifter ska betalas i tid.

Vad skulle det kosta att få Blondinbella att bli ambassadör för Nöjesguiden under ett år? 
– Fråga försäljningsbolaget.

Anledningen till att jag frågar är naturligvis att du påstås ha erbjudit Isabellas skola Jensens Gymnasium chansen att få Isabella som “ambassadör” mot betalning. 
– En journalist på Dagens Media ringer och säger “Jag vill bara gratulera till att Isabella ska bli ambassadör för Jensen.” Jag säger att jag har ingen kunskap om detta men ber att få ringa upp, är föräldraledig vid tillfället och lilla Elis har passat på att fylla blöjan, ramlat från soffan, trösta trösta, äta mellis samtidigt som kunder från mitt företag ringer. Efter en timme är artikeln uppe på nätet trots att jag dementerat.

Hur är relationen mellan dig och rektorn på Jensens Gymnasium idag? 
– Jag vet inte vem rektorn är och har aldrig varit i kontakt med henne. Jag kan ana var ryktet kommer ifrån men jag kan inte avslöja konfidentiell information om kunder i mitt företag. Jag vill däremot nämna att jag har hjälpt friskolor med rådgivning under en relativt lång period, sedan år 2000.

Det är Blondinbella och Kenza som slås om bloggtronen. Har du funderat på att adoptera Kenza?
– Då skulle man erhålla kontroll över bloggvärlden, men jag har inget sovrum över till Kenza. Vet inte om Isabella skulle vilja dela rum…

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!