Blå himlen blues?

14:51 12 Oct 2023

Dags att dumpa ditt X? Anna Bergengren kollar hur stämningen är på Bluesky.

För några dagar sedan föll jag för grupptrycket. Det är inte första gången det händer. Jag och grupptrycket har en långvarig relation, och jag har det att tacka för att jag bakar så mycket kalljäst bröd och för att jag började titta på Ru Pauls Dragrace. Tidigare i höst fick grupptrycket mig att testa loafers, vilket visade sig vara ett stort misstag och loafersarna står oanvända i hallen, men det kan inte bli rätt varje gång. Den här gången fick grupptrycket och, ska väl sägas, vissa specifika internetkompisar, mig att skaffa Bluesky. 

Ni som har hängt på Twitter den senaste tiden känner förmodligen till Bluesky. Allt började med att Elon Musk impulsköpte Twitter för 44 miljarder dollar en dag i oktober förra året när han hade lite tråkigt, och precis som jag när jag har impulsköpt loafers, så sitter han nu och undrar vad han ska med den här skiten till. Men i stället för att skicka Twitter till Sellpy, så verkar Musk ha påbörjat ett experiment där han ska ta reda på hur många försämringar han kan göra innan appen går i graven helt. Bland annat så har man bytt namn på Twitter till det intetsägande ”X”, vilket är en sämre förändring än när Tommy Nilsson bytte namn till ”Black” för att göra reklam för en glass, man har börjat ta betalt för kontoverifiering, och det har även ryktats om att ta bort block-funktionen, citat-funktionen och begränsningen till ett visst antal tecken. Dessutom så verkar konton som kritiserar Musk, eller talar gott om konkurrenter till Twitter, förlåt, X, på något mystiskt sätt bli avstängda. Däremot verkar total yttrandefrihet gälla för både nazister och porrbotar, vilket har gjort Twitter till en av de mörkaste och mest irriterande platserna på internet just nu.

 

"Däremot verkar total yttrandefrihet gälla för både nazister och porrbotar"

 

De nya alternativen till Twitter har varit flera, bland annat så har det ryktats om att Metas Threads kommer att bli den nya stora plattformen. I vintras pratades det mycket om Mastodon, och en massflykt dit skedde för att sedan rinna ut i sanden ganska fort. Just nu är det alltså Bluesky som säger sig erbjuda ett trevligare alternativ till X. Det återstår såklart att se om Bluesky lyckas hänga kvar, eller om namnet om ett år eller två kommer att väcka samma fnissiga stämning som när man idag nämner Google Wave eller Clubhouse. Är det någon som minns Zune –Microsofts motsvarighet till iPod? Windows Vista?

 

"Utöver porrbotarna och nazisterna har det också varit allmänt bråkig stämning"Några saker verkar i alla fall tala till Blueskys fördel. En av dem är att företaget ägs av Jack Dorsey, en av Twitters gamla grundare. Hans namn verkar ge en tyngd till tjänsten som saknades hos exempelvis Mastodon, och användarsiffrorna har hittills stigit snabbt. Då finns appen än så länge enbart som betaversion och kräver en inbjudningskod från en redan befintlig användare. Det har ryktats om saker som att stämningen på Bluesky ska vara god, och att folk ska vara allmänt schysta mot varandra, något som vi på Twitter den senaste tiden har varit svältfödda på; Utöver porrbotarna och nazisterna har det också varit allmänt bråkig stämning. 

Till slut var jag självklart tvungen att testa, och väl inne på Bluesky bestämde jag mig för att utföra ett litet experiment. Jag skapade en tråd bestående av korta versioner av de uttalanden som gjort att jag under det senaste året har fått flest arga människor efter mig på Twitter. Dessa uttalanden löd.

SKÖNT MED GRATIS SJUKVÅRD
På twitter är det tyvärr en dödssynd att kalla något skattefinansierat för gratis, man får genast en bunt arga farbröder efter sig som gastar om att det absolut inte är gratis, det är DE som har betalat för mitt läkarbesök FÖR DE BETALAR FAKTISKT SKATT. 


SJUKT ATT JAG FÖTT ETT BARN GENOM MIN VAGINA 
Alltför grafisk och äcklig beskrivning enligt Twitter.


JAG SKA TA AUTOMATKÖRKORT 
Automatkörkort är självklart inget riktigt körkort och om jag någon gång behöver köra någon till akuten men det bara finns en manuellt växlad bil att tillgå så är jag skyldig till den personens DÖD. 

och slutligen...


IBLAND ÄR KILLAR LITE DÅLIGA PÅ ATT FÖRSTÅ SKÄMT
Ja ni kanske kan gissa vilka som blev arga över denna. Just det, killar som är dåliga på att förstå skämt.

 

"Då dök Lars Wilderäng upp och svarade på ett trevligt sätt."


Sedan väntade jag. Man kunde höra syrsor spela och småfåglar sjunga. Efter en stund började jag få svar. Svar som ”Bra”, ”Klokt” och ”Jag är man och detta gör mig inte alls upprörd”. En tjej skrev att hon blivit blockad av Lars Wilderäng på Twitter för något liknande uttalande, och då dök Lars Wilderäng upp och svarade på ett trevligt sätt att han kan blocka oss här på Bluesky också om vi saknar den arga twitterstämningen. Det var inte ett bråk så långt ögat kunde nå. Några gamla twitterkompisar tittade förbi och blev arga på skoj. Två farbröder blev så överens om att mina tweets var o-upprörande att de blev kompisar och började planera att ta en fika ihop. De hade inte ljugit – det ÄR bra stämning på Bluesky! Till och med Lars Wilderäng är trevlig.

Det är nästan lite…lite tråkigt? Man kanske skulle starta ett bråk.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera