Sex säkra vintertecken

20:44 17 Jan 2024

Saknar du solen och värmen? Förmodligen. Går du och letar efter de första vårtecknen? Förmodligen inte – och vi ska ha det för jävligt i minst tre månader till. Men här kommer i alla fall några säkra tecken på att vintern är här på riktigt. 

1. Heter jag Elnour?
Så fort den första snön börjar falla över Sverige så är det tradition att hundratals personer lägger ut väldigt liknande selfies på sociala medier där de bär stora halsdukar, med captionen: ”Heter jag Elnour?” Det betyder ungefär: ”Nu ska jag gå ut i snöstormen” eller ”Fyfan vad det snöar”. Om någon skulle ha missat det så härstammar traditionen från ett viralt youtube-klipp från 2014 där en reporter under ett snöoväder i Sundsvall intervjuar en man som är fullständigt inlindad i halsdukar, bara ögonen syns. Mannen har inte svenska som modersmål, och när han får frågan vad han heter så landar orden i fel ordning. Svaret blir: Heter jag Elnour?

Om någon undrade hur Elnour har det idag så spårades han nyligen upp av Mauri Hermundsson och han har tydligen flyttat tillbaka till hemlandet Sudan, där han förhoppningsvis har det lite varmare.

2. Spotify Wrapped
Ett säkert tecken på att november övergår i december och därmed vinter är att alla får sin Spotify Wrapped! Musiktjänsten listar vilka artister och låtar vi lyssnat mest på under året, och alla lägger sedan ut sammanfattningen till allmän beskådan på Instagram, vilket inte är spännande för någon alls, men man får absolut inte klaga för man vill ju självklart inte missa chansen att lägga ut sin egen wrapped. Just den är ju faktiskt intressant för andra, konstigt nog.

 

"Lucia kommer att vara en svart, lesbisk icke-binär person i rullstol"

 

3. Sverigedemokrater tror att vi ska byta ut saker
Nu när vintern är här så är även julen snart i antågande. En svensk tradition lika stark som julgran och risgrynsgröt är att sverigedemokrater på olika håll från ingenstans blir livrädda att saker ska byta namn! Julmust kommer snart att heta Halal-must, Lucia kommer att vara en svart, lesbisk icke-binär person i rullstol och Kalle Ankas jul kommer att bytas ut mot ett hyllningsprogram om Usama bin Ladin. Det finns bara ett sätt att stoppa denna fruktansvärda utveckling – starta Facebookgrupper! När ”Vi som tycker att Lucia ska få vara Lucia” och ”Rör inte våra svenska traditioner!” dyker upp i flödet, då vet man att vintern är här på riktigt.

4. Man blir ful
Inget skriker vinter så mycket som när våra ansikten slutar vara våra ansikten och i stället förvandlas till en påse skridskor. Vi ser helt enkelt för jävliga ut. Bleka som vampyrer, mörka ringar under ögonen, torr fnasig hy och töntiga ytterkläder eftersom vi måste välja mellan att vara snygga eller varma. Vi tittar på våra egna fräkniga, solbrända selfies från i somras och lovar oss själva att aldrig mer ta för givet att inte se ut som skit. 

5. Ingen är beredd?!
Trots att vi bor rätt långt upp på norra halvklotet, och trots att vintern kommer varje år, så verkar vi bli totalt överraskade varje år när det första snöovädret gör entré. SJ:s tåg ställs in på grund av snöflinga på spåret, Stockholms lokaltrafik pajar helt – det är tågkö från Odenplan till Skanstull, ersättningsbussarna kör fast i snön och resenärer sitter fast i timmar i ett hav av arga människor i blöta ytterkläder, skrikandes: ”Vi har inte fått någon information!” Ingen har bytt till vinterdäck och ingen hittar sina vantar som vi la på ”ett smart ställe” förra året. Vintern är här!

6. Influencers reser till värmen för en gångs skull
Så fort temperaturen sjunker under nollan börjar de drömma sig bort. ”Nej men nu är det väl äntligen dags för en solresa”, skriver influencersarna på Instagram. Never mind att de redan varit på två solresor bara det här året, det ska UNNAS! I skrivande stund håller exempel Alexandra Nilsson på att packa resväskorna, och Samir Badran befinner sig i Thailand. Där har en bankomat dessvärre har ätit upp hans kort, men precis som Elnour i Sudan så slipper han åtminstone att frysa!

Jag har själv skådat samtliga sex tecken bara under den senaste veckan, så vi får nog se vintern som anländ för i år. Men håll ut – redan i mars kan vi börja hålla utkik efter SD:are som är rädda att påskmusten ska tas bort och influencers som huttrande dricker vinlunch på uteserveringar. Vi ses då!
 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!