Du behöver inte en studio för att spela in musik. Här är en lista på album som har spelats in hemma.
Bostadsinitiativet In My Backyard vill sätta spotlighten på hur musikskapare och musikutövare i Sverige påverkas av bostadskrisen. Under året kommer därför tio olika artister från vitt skilda delar av landet att presentera så kallade goda lägen där man skulle kunna bygga mer. Detta genom att framföra en av sina låtar på just ett sådant ställe i deras hemstad.
Det är alltid jobbigt att ständigt behöva flytta från bostad till bostad, något som kan ha bieffekter både på privat- och arbetsliv. Och med tanke på vilka album som har spelats in i hemmet, råder det ingen tvivel om att bostadskrisen även kan ha direkt påverkan på musikskapandet. Här är ett axplock av album som spelats in hemma.
Sophia Somajo – Stockholm Calling (2007)
Efter en karriär som låtskrivare åt andra artister släppte Sophia Somajo sin första egna EP Stockholm Calling år 2007. Sången till den första låten spelades in i en kompis studio, resten av albumet spelade Somajo in i sitt sovrum med en laptop och hörlurar som enda verktyg. Sången är inspelad direkt i laptopens inbyggda mikrofon. 2008 signades Somajo av Warner Music och släppte albumet The Laptop Diaries, som kan ses som en fortsättning på Stockholm Calling. Somajo producerar fortfarande musik hemma åt sitt eget produktionsbolag Do It Yourself Bitch Productions.
Bon Iver – For Emma, Forever Ago (2007)
Bon Iver består idag av ett flertal musiker men år 2007 var det bara frontmannen Justin Vernon. Ensam i sin pappas avlägsna stuga i Wisconsin spelade Vernon in debutalbumet For Emma, Forever Ago. Syftet med Vernons vistelse i stugan att återhämta sig från det gångna året genom att ägna sig åt diverse skogsstugesysslor. Resultatet blev istället For Emma, ett album helt producerat av Vernon själv under tre månader med ett fåtal instrument och en gammal laptop med gratisversionen av ProTools.
Daft Punk – Homework (1997)
Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo hade ingen plan på att göra ett fullängdsalbum när de i mitten av 90-talet producerade de 16 singlar som kom att bli deras första LP Homework. Singlarna spelades in med hjälp av trummaskiner, samplers och analoga syntar i Bangalters sovrum i Paris. Singlarna ansågs vara så bra att de arrangerades till ett album som släpptes 1997 via Virgin Records. Namnet Homework kommer från att albumet spelades in hemma, ”väldigt billigt, snabbt och spontant”, har Bangalter förklarat. Poängen var att, trots skivbolagskontrakt, prioritera konstnärlig frihet och kontroll. Daft Punk var därmed inte bara en föregångare inom housemusikens utveckling utan även inom den musikaliska DIY-trenden.
Mando Diao – Ode to Ochrasy (2006)
Mando Diao gick vid produktionen av sitt tredje album Ode to Ochrasy tillbaka till sina rötter som källarstudioband. I en kompis tvåa i ett industriområde i Årsta i Stockholm spelade bandet in och producerade hela albumet själva under tre veckor. Att spela in albumet under så kort tid var en strategi för att få till den rätta känslan och spontaniteten i melodier, så som den första plattan Bring ’Em In skulle ha varit, har Björn Dixgård berättat. I likhet med sin första platta som spelades in i en källare i Borlänge skulle också detta album utgå ifrån bandmedlemmarnas egen livssituation som nu kretsade kring turnerandet. Ochrasy var bandets eget namn på mellanlandet mellan dröm och verklighet, den udda tillvaron efter spelningar och fester innan nästa dag har börjat.
Owl City – Of June (2007)
Adam Young, skaparen och frontmannen för det amerikanska musikprojektet Owl City, spelade in den första EP:n Of June i sina föräldrars källare under juni månad år 2007. Young släppte själv Of June på sin MySpace-sida under samma månad. Låtarna präglas av en slags elektronisk pop och skapades med en dator och några instrument. Genombrottet kom med låten Fireflies (även om ingen vill kännas vid det idag) på Owl Citys andra EP Ocean Eyes som producerades på samma sätt under 2009. I samma veva signades Owl City av Universal Music.
Vampire Weekend - Vampire Weekend (2008)
I början av 2008 släppte fyra Columbiastudenter i polotröjor och seglarskor debutalbumet Vampire Weekend. Det mesta av albumet spelades in i bandmedlemmarnas studentrum och lägenheter med ett billigt ljudkort, en mikrofon och en laptop. De spelade in trummor i en av bandmedlemmarnas lada på familjegården och testade en av universitetets studior men det mesta spelades in nästan helt gratis och utan någon som helst koppling till skivbolag. Albumet har prisats för sitt krispiga och rena ljud och i ett blogginlägg på musikforumet Gearslutz frågar en användare om någon vet hur de har fått till sångljudet. En av bandmedlemmarna svarar att de har spelat in allt direkt in i ljudkortet och lagt på mjukvarureverb i efterhand. Nästa inlägg sammanfattar tråden med ett enkelt “And there ends Gearslutz”.
The White Stripes - De Stijl (2000)
The White Stripes andra album spelades in på en bandspelare i bandmedlemmarna Jack och Meg Whites vardagsrum år 2000. Skivan är döpt efter den holländska konströrelsen De Stijl som Jack White hade beundrat sedan en tid. Albumet har blivit en kultklassiker och nådde 38:e plats på Billboards Independent Albums 2002. Låten Apple Blossom var en del av soundtracket till Quentin Tarantinos The Hateful Eight.
The Beach Boys - Smiley Smile (1967)
Efter att ha skjutit på bandets tolfte skiva under flera år och efter stor medial press på bandets frontfigur Brian Wilson bestämde sig densamme för att släppa all prestige och spela in ett album hemma. Detta resulterade i albumet Smiley Smile. Med radioutrustning, ett felstämt piano och en teaterorgel tillbringade de sex veckor i Brians villa på Bellagio Road i Kalifornien. De placerade mikrofoner i en tömd pool för att få till rätt ljud. Korta snuttar spelades och sattes sedan ihop. Skivan sålde dåligt och hamnade som bäst på plats 41 på Billboard, bandets dittills sämsta placering. Nuförtiden prisas skivan som en föregångare till så kallade “bedroom pop acts” och har utnämnts till till den 64:e bästa skivan i historien av skribenter på det brittiska musikmagasinet NME.
Läs även: I staden bor musiken.