Ali Davoodi.

Art Made This sätter färg på stan

09:13 13 Oct 2017

Den svenska konstscenen håller på att förändras. Gatukonst och graffiti har fått en annan acceptans och det tar flera konstnärer fasta på. Så även konstprojektet Art Made This.

I mitten av maj 2017 såldes en tavla av den avlidne, men ack så hyllade, Jean-Michel Basquiat för 110 miljoner dollar, vilket idag motsvarar omkring en miljard kronor. Aldrig tidigare har ett konstverk sålts för en så stor summa – detta visar att vad som en gång var en subkultur och klassat som fult, har tagit sig in i finrummen. Ännu ett exempel på detta skifte är Art Made This, som tar tillbaka konsten från gallerierna och ger den till folket igen.
– Det är kul att kunna ta en subkultur in till stan och vara med och påverka hur vi ser på Göteborg som stad, säger Ali Davoodi, mannen bakom Art Made This.

När jag träffar Ali på Göteborgs gator går vi förbi ett flertal av de verk han har gett en plattform till. På Kyrkogatan finns Ingrid Erikssons verk av en kvinna och längre upp på Vallgatan går vi förbi S Camilla E Boströms färgsprakande konstverk Urban Jungle. För den förbipasserande ser dock inte konsten som sitter på fasaderna ut som vardaglig gatukonst, utan mer som nutida konstverk.

Går vi tillbaka bara några år, var det långt ifrån okej att konst skulle få pryda fasader och dörrar. Men i och med att vi reser som aldrig förr möts vi av städer där gatukonst är ett naturligt inslag. Där folk accepterat gatukonst som konstform. Det är något vi tagit med oss hem och tanken på det fina bakom det råa finns nu även här.
– Det känns som om bollen är i rullning. Det är fler som jobbar med konst i offentlig miljö där just graffiti kommer in.

Projektet Art Made This växte fram som ett samarbete mellan ett av Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan och Ali Davoodi. Målet var att göra Göteborgs innerstad mer attraktiv.
– Med projektet vill jag ge tillbaka och lyfta konstnärer, uppmuntra konsten, påverka stadsbilden och visa upp mångfalden, säger Ali och fortsätter:
– Jag är även lite trött på alla människor som utnyttjar konstnärer. Sedan tycker jag det är skevt fördelat mellan män och kvinnor inom konstvärlden.

Är det anledningen till att ni valt att endast arbeta med kvinnor?
– Ja, för att lyfta fram dem och visa på att det behövs. Ibland behöver allt dras i en riktning för att det ska ske en förändring. Det är inget som säger att det alltid kommer vara endast kvinnor, men just nu behövs det för att jämna till balansen.

Ali förklarar att efter ett antal år på galleri infann sig även en trötthet på att konsten endast fick ta plats i slutna rum.
– Det var rätt självklart att projektet skulle ske på gatan, där folket finns rättare sagt.

Trots att projektet startade i Göteborg är det inte bara Göteborgsbaserat. I dagsläget går det att se konstverk inom Art Made This i Stockholm, Uppsala och Malmö. I år är de inne på tredje året och fler och fler får upp ögonen för dem.
– Nyligen fick jag ett meddelande från en bekant i London som ville att vi skulle göra Art Made This där med – så det har bara spridit sig.

Spridningen märks inte bara av i positiva kommentarer utan även på sociala medier, där folk fotar konsten och efterfrågar mer av den, förklarar Ali. Han lägger till att det ger en sådan kick att fortsätta med det han hittills varit med och skapat.

Art Made This finns i Göteborg, Stockholm, Malmö och snart Varberg.

Läs även: Art Made This släpper digital bok.

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: