Åre Memes

14:07 2 Mar 2023

Fjällvärldens mest snabbväxande instagramkonto gör humor av byrealism. 

Klamydiasmittade säsongsarbetare, Aspen-uppklädda stockholmare, Skistars prishöjningar och usla personalpolitik och pöbelns bristfälliga etikett i pisten är fenomen som ringas in med memes och finurliga texter. Avsändaren Åre Memes på Instagram kallar sig ”Åres roligaste konto”. 

Turister pekas ut som syndabockar för flaskhalsbildning i liftkön, parkeringshaveri och flockbeteende på Ica. Som straff hånas deras metoder att ta sig ner för pisten och löjeväckande hantering av skidutrustning (som att bära skidorna plockepinnaktigt i famnen stället för smidigt över ena axeln, missa att rulla ner skidbyxan över pjäxorna eller gud förbjude har jackluvan ut och in och glipa mellan goggles och hjälm).

Följarna hejar på och stämningen briserar fullständigt i kommentarsfältet när utförsåkare krockar, misslyckas med backhopp, tappar utrustning, trasslar in sig i liften eller hasar med hyrskidor över stenigt grus på parkeringen. Gråtskratt-emojis och skämskuddar förenar publiken som med skräckblandad förtjusning kvider igenom klippen.

Denna typ av snubbelhumor är en välkänd falang inom skidsporten. 2012 började poster från det amerikanska kontot Jerry of the Day spridas viralt. Människor som på olika sätt misslyckades i backen kallades ”Jerrys”. En karaktär var född – skidåkare från alla länder började skicka bidrag på egna lustiga observationer. Idag har kontot två miljoner följare och uppdateras dagligen. Med hela skidvärlden à jour, redo att fånga verklighetens blunders genom kameralinsen finns oändligt med material. 

Grundaren, den professionella skidåkaren Colton Hardy har berättat att han aldrig haft för avsikt att såra eller vara elak med sina publiceringar. Alla kan känna igen sig i Jerry, Jerrys är en del av skidåkarkulturen. Han startade kontot för att nyansera det han ansåg vara sociala mediers ensidiga bild från backen av perfekt pudersnö, snygga hopp och proffs som trumfar varandra.

Om Åre memes har samma goda avsikt råder oklarhet då den anonyme upphovsmannen valt att dra sig undan den planerade intervjun med Nöjesguiden. På Årekontot råder emellertid no mercy. Även lokalbor får sig en känga om de visar ängsliga beteenden. En färgglad stövel, en slags trendig skoterkänga, som synts cirkulera på byn några år sågas till knäskålarna i mängder av memes och räknas tillsammans med en gullig hundvalp och en mössa med textraden Kokkaffe ingå i ett ”Årebo Starterkit”.

Igenkänningshumorn lever alltjämt. Den må vara skoningslös men också ganska rolig.

Halkade du på fyllan inatt på Åre torg? Grattis, du är en Jerry bland oss andra. Du är bara mer viral.

Du hittar kontot på @aare_memes.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2023.

0 Kommentera

Fler artiklar