Foto: Klas Röckberg.

André Myhrer ska bli världsbäst – igen

10:24 4 Feb 2019

OS-guldmedaljören och slalomåkaren André Myhrer är mitt uppe i Världscupen och uppladdningen inför VM på hemmaplan. Hans bästa framgångsrecept innehåller musik, hårdträning och smoothie på afterskin. 

Hur ser vardagen ut? 
Dagarna ser ganska lika ut, speciellt i januari är det väldigt mycket tävlingar så vi kör träning under veckorna för att sen köra race på söndag. En typisk dag är väl upp för värmning och frukost, sen iväg till backen för ett pass. Tillbaka för lunch och vila, sen någon form av fysisk aktivitet på eftermiddagen, stretch och behandling. Innan middag blir det videoanalyser från dagen, möte med servicemannen och sen även teamet innan det är dags för middag. Sen går vi och lägger oss och gör om allt nästa dag… 

VM i alpint 2019 avgörs i Åre, hur taggad är du?
Jätte, såklart. Det är ju till stor del med sikte på det jag har tränat de senaste fyra åren så det ska bli enormt kul.

Vad spår du?  
Allt från sol och vindstilla till orkan och snöstorm. 

Hur förbereder du dig inför tävlingar och säsonger, förutom träning såklart? 
Försöker komma in i en säsong med så bra fysisk status som möjligt givetvis, men försöker också vara mentalt förberedd, ha en plan med det jag gör och försöka följa den för att vara så väl förberedd på start som jag kan.

 Hur viktigt är det för dig att vinna ett VM-guld? 
Klart det är viktigt, skulle jag inte tycka det skulle det inte betyda något. OS och VM har varit min stora drivkraft genom min uppväxt och karriär. Att få vinna ett på hemmaplan vore såklart ännu större.

Hur troligt är det att dina barn kommer att åka i samma spår som dig? Har de samma skidintresse? 
Vår äldsta, Tove, åker skidor och tycker det är kul, hon kommer såklart få möjligheten om hon vill men det måste få komma från henne. 

Ni är ju flera som slåss om guldet, bland annat Hirscher. Hur är det på sidan av backen? Går det verkligen att vara vänner? 
Tycker det är väldigt avslappnat utanför backen, det är många trevliga killar och bra stämning. 

Vem är trevligast i backen? 
Julien Lizeroux är nog den som ler mest på en dag, otroligt trevlig och har alltid varit. Han fyller 40 i år och still going strong. Beijing 2022 kanske inte är omöjligt ändå.

Vad är det som motiverar dig? Att vara bättre än alla andra? Medaljer? Titlar? Pengar? 
En svår fråga men mest mina mål, det vill säga medaljer och vinster. 

Vad sker egentligen efter en tävling? Har proffs också afterski? 
Om du med afterski menar en smoothie och nedvärmning så javisst!

Du har ju ett band, Andre Myhrer & Segertåget. Gör ni egen musik?
Jag har egentligen inget band men jag har fått förmånen att spela med ett band, Segertåget. Vi har gjort några låtar och släppt i samband med olika mästerskap där Erik Mossnelid skrivit de flesta av dem. Otroligt kul att få vara med ibland och också väldigt utvecklande att utsätta sig för en situation där du inte riktigt har koll på läget då det inte blir speciellt mycket rep innan ett gig.

Turnerar ni? 
– Nej det brukar kunna bli några spelningar för dom per år varav Hudikkalaset är stående och där brukar jag ha tid att vara med.

Är musik viktigt för dig i din skidåkning? 
– Musik är viktigt för mig och definitivt inte bara i skidåkning. Det går att få fram mycket känslor med musik och är ibland ett vapen jag tar till på start då jag känner mig lite loj eller inte riktigt har tankarna där jag vill ha dem.

Jag tänker att en karriär i slalom inte varar till 65, är musiken något att ta vid när skidkarriären är över? 
– Ja, då kanske man kan få uppleva en afterski utan smoothie, vem vet!

Vad är det häftigaste du varit med om i din karriär? 
OS-guldet slår nog allt men även när jag säkrade slalomcupen framför ett fullsatt Schladming och fick spela med bandet på kvällen på Tenne som är en stor nattklubb i anslutning till backen. Helt otrolig dag och ett minne för livet.

Vad är det läskigaste?
– Har ju haft en kort Downhill-karriär när jag körde kombi för drygt tio år sedan. Jag hade några incidenter men som tur inget allvarligt. Jag ångrar inte att jag la dom skidorna på hyllan.

Om det blir varmt smälter snön, hur mycket tänker du på klimatet? 
– Den är väldigt viktig, fortsätter det så här kommer inte mina barn kunna åka skidor på det sätt vi gör idag vilket känns så sorgligt. 

Alpina VM i Åre pågår mellan den 5-17 februari. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Fler artiklar