Studion vill främja det moderna och hållbara hantverket

Lisa Orander 16:18 19 Mar 2018

Vi besökte Studion i Åre, en verkstad, mötesplats och butik för kreativitet och lokala märken. Allt med fokus på modernt hantverk, lokal produktion och hållbarhet. 

I det röda tvåvåningshuset i backen ligger Studion, där några av Åredalens mest intressanta kreatörer håller till. Du kan knalla in och komma ut igen med ett par skidor, en hatt eller varför inte en stol.

 – Studion har funnits i fyra år, men den har liksom vuxit fram till vad den är idag, säger Nicole Modigh.
Hon driver smyckesmärket “Free Spirit Shaking Soul” som tillverkar smycken av återvunnet och naturliga material. Hon började tillverka smycken som en motreaktion mot dagens slit och släng kultur och fast fashion.
– Det började med att vi hade kreativa kvällar där vi satt och pysslade och gjorde olika hobbyprojekt. Men det slutade alltid med att vi satt och diskuterade världsproblem och konsumtion istället. Och där någonstans föddes idéen till Free Spirit Shaking Soul, det blev liksom slutprodukten, fortsätter Nicole.
 – Alla här på Studion bor och arbetar här på grund av sin obeskrivliga kärlek till Åre och fjället. Det är perfekt att kunna skapa sig en vardag där man själv kan kontrollera sina arbetstider så att man kan vara ute så mycket som möjligt. Ett egenföretagande möjliggör den kombinationen på ett perfekt sätt. Att vi alla har ett hållbarhetstänk och hyllar modernt hantverk gör det bara ännu bättre säger Nicole.

Det som genomsyrar Studion är kärleken till naturen och viljan att kunna konsumera mer hållbart, vilket såklart återspeglar sig i produkterna som alla tillverkas i eller i närheten av Åre. Några som har hela sin produktion på plats i huset är “Stich N Stones”, de designar mössor, vegakepsar och andra accessoarer. Bakom märket står Anna Nilsson och Emma Ruzicka, de tillverkar alla sina produkter på beställning för att undvika överproduktion och arbetar främst med återvunna och naturliga material.

En annan av Studions medlemmar är skidföretaget CMD Skis som i samarbete med Åre skidfabrik tillverkar populära skidor som får dig att älska åkning, killarna bakom CMD skis heter Tom Oliver Hedvall, Kristoffer Eriksson, Niclas Karlsson och Anton Björklund.

I Studion har även fotografen Christine Johanson sitt senaste projekt E45:an Bingo utställt. E45:an Bingo är ett bingospel baserat på sevärdheter nära och omkring Sverige längsta riksväg. Bingobrickan bjuder på underhållning och kunskap längst vägen – du prickar av dem allt eftersom du passerar.
Studion alldeles egna yogi och äventyrare heter Mercedes Lundström, hon är utbildad guide och spenderar många av årets nätter ute, bland annat i Lofoten i Norge. När hon inte är ute och flänger undervisar hon i yoga på Åre Yogacenter.
För några av möblerna i Studion står Nomad Wood Company, de tillverkar lokalproducerade möbler med enkel funktionell design varav  ett urval finns att beskåda i Studion.
– Det är så kul att fler har hittat hit säger Nicole. Vi är oftast här på eftermiddagarna så det är bara att titta förbi. Men om man vill vara alldeles säker på att vi har öppet så kan man kolla upp Studion i Åre på Facebook där vi alltid har uppdaterade öppettider. Vi kommer även att ha olika events här den under vintern.

Du hittar Studion på Stationsvägen 11 i Åre.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Åre Memes

Fjällvärldens mest snabbväxande instagramkonto gör humor av byrealism.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!