Under senare år har intresset för e-sport ökat både inom och utom Sveriges gränser. Vi lever i en tid då klubbar, turneringar och andra evenemang nästan är lika vanliga inom e-sport som inom andra fysiska sporter. Namnet e-sport tyder på att aktiviteten räknas som sport, men är detta detsamma som idrott? Vad krävs för att något ska få kallas en idrott i Sverige och lever e-sporten upp till dessa krav? Hur har e-sporten utvecklat sig i Sverige och hur ser situationen ut i resten av världen? Allt detta och lite till ska vi titta närmare på i den här artikeln.
Vad är e-sport?
Begreppet e-sport kommer ursprungligen från Sydkorea och står för elektronisk sport. E-sport innebär i sin enkelhet tävlingar som utförs i en digital eller virtuell miljö. Med detta menas tävlingar som försiggår och kan utövas på elektroniska enheter som dator, mobil eller tv.
Nuförtiden är e-sporten ett känt globalt fenomen som utövas av många miljoner människor varje dag. Att ett spel ska få klassificeras som e-sport kräver att spelarna spelar mot varandra i ett spel, och alltså inte mot en dator. Det innebär att hasardspel och andra spel som går ut på att man spelar mot en dator inte räknas under kategorin e-sport.
E-sporten utövas främst av en ung målgrupp i åldern 15–30, varav majoriteten av de som spelar identifierar sig som män. Men med tiden har e-sportens utveckling lockat till sig fler och fler och det är bara en tidsfråga innan detta åldersspann ökar. Precis som i andra fysiska sporter kan de allra bästa spelarna livnära sig och leva av e-sporten.
E-sportens utveckling
Att e-sporten blivit allt mer populär går inte längre att missa. Fler och fler anhängare sluter sig till e-sporten och aktiviteten har nu blivit så välkänd att man i flera skolor runt om i landet kan plugga just e-sport. Det här betyder att man förväntar sig att e-sporten ska få ytterligare växt och skapa både nöje och arbetsmöjligheter i framtiden. Utbredningen av e-sporten har också gjort att större e-sport turneringar och matcher visas online på folkkära kanaler som SVT och Aftonbladet.
Men precis som överallt på internet så finns det problem med näthat inom e-sporten. Det är en aktivitet som är svår att kontrollera och speciellt när den utövas av barn som inte är under uppsyn av en vuxen. Vi hoppas självklart att dessa förhållanden kommer att förbättras i takt med den framtida utvecklingen.
Betting och e-sport
E-sporten har med åren blivit så populär att den väckt intresse hos de digitala spelbolagen runt om i landet. Man kan numera betta på e-sport, precis som man bettar på exempelvis en fotbollsmatch. Du kan till exempel betta på det välkända spelet Counter Strike. Precis som i andra sporter så kan man här satsa på både matcher och specifika spelare när man bettar.
Sport eller spel?
En aktivitet ska uppfylla vissa krav innan den kan få räknas som en idrott i Sverige, enligt Riksidrottsförbundet (RF). Aktiviteten ska bland annat vara en ”fysisk aktivitet som utförs för att må bra, ha roligt och prestera mera”. Nog får e-sporten många att både må bra och ha roligt, men det råder skilda meningar om huruvida e-sporten är en fysisk aktivitet.
Trots att många menar att e-sport ska gå under kategorin idrott så diskuteras det ännu om huruvida e-sport verkligen är en fysisk aktivitet eller inte. Medan Sverige fortfarande inte klassificerar e-sport som en idrott, har många andra länder sedan länge godkänt e-sporten som idrott. Bland dessa länder är Sydkorea, Italien och vårt nordiska grannland Finland.
År 2016 startades Svenska E-sportförbundet, en organisation för Sveriges många e-sportföreningar. Organisationen arbetar på högvarv att få e-sporten godkänd som en idrott hos svenska Riksidrottsförbundet. E-sport räknas alltså ännu inte som en idrott i Sverige, eftersom sporten inte representeras i RF.