Allt du behöver veta om Coravin

Redaktion 13:08 1 Oct 2021

Det har kallats det mest revolutionerande i vinvärlden sedan korkskruven. Coravin är det första och enda systemet i världen som gör att du kan hälla vin utan att ta ut proppen.

Hur ofta har man inte hört sig själv säga att "det är bra tack, om det inte finns något öppnat?" när frågan kommer om man vill ha lite mer vin? Rätt ofta eller hur, och det är väl i teorin korrekt tänkt. I samma ögonblick som en flaska öppnas och dess innehåll kommer i kontakt med syre påbörjas nedbrytningsprocessen. Till en början är den ofta av godo, då de flesta viner mår bra och öppnar upp när de får lite luft. Det är exempelvis därför man dekanterar ett vin. 

Men för mycket luft är inte bra då syret sakta men säkert förstör vinet på längre sikt. Det oxiderar. Så att öppna en flaska utan att dricka upp den inom en rimlig tid har länge varit synonymt med att vaska den. Fram tills nyligen. 

Med Coravin öppnar du vinflaskan utan att dra upp korken. Istället gör maskinen ett hål i densamma med hjälp av en nål. Du häller därefter önskad mängd vin i ditt glas, och detta ersätts i flaskan med ädelgasen argon. När nålen dras ut försluter naturkorken återigen flaskan, och den kan sparas i veckor, månader eller till och med år. 

Historien om tekniken tar sin början i slutet av nittiotalet då grundaren och uppfinnaren Greg Lambrecht kombinerade sina kunskaper om medicinska nålar för pediatrisk kemoterapi med sin passion för vin och började titta på ett system för att hälla upp vin utan att ta ur korken. När Gregs fru blev gravid med parets första barn och han inte längre hade någon i hushållet att dela en flaska med snabbades processen på. De första prototyperna växte snart fram, men det tog nästan åtta år innan det första kompletta Coravinsystemet – Modell C1000 – var färdigt för kommersiellt bruk. 

Under de åtta åren av testning av systemet jobbade Greg Lambrecht sida vid sida med vinmakare och vinexperter som fick blindtesta de vinerna på vilka Coravin hade använts mot helt oöppnade viner. Testgruppen fick prova flaskor som hade tre månader, sex månader, ett år och tre år mot samma viner i helt obrutna flaskor för att säkerställa att kvaliteten var intakt. Än idag fortsätter testandet och den äldsta flaskan har idag 14 år på nacken sedan de första dropparna extraherades med hjälp av Coravin. Resultaten talar för sig, innehållet håller sig lika fräscht som när det tappades på flaska. 

2018 belönades Coravin med en CES Innovation Award-utmärkelse för sitt vinbevaringssystem i kategorin "Tech for a Better World" under CES Unveiled i New York, och idag finns produkten såväl för hemmabruk som på de allra flesta nogräknade vinbarer och restauranger.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!