Alexander Karim: “Man har varit med i en del skit”

10:26 26 Feb 2018

Alexander Karim tar en paus från Hollywood för att återvända till Sverige och spela huvudrollen i tv-serien Advokaten.

Advokaten är en mörk hämndhistoria skapad av Hans “Bron” Rosenfeldt och Jens “Snabba Cash” Lapidus. Alexander Karim spelar brottsadvokaten Frank Nordling som tillsammans med sin syster börjar nysta i det ouppklarade mordet på deras föräldrar.

Vi ringde upp Alexander Karim för att prata om att bada i isvakar och få hatmail från Skövdebor.

Vad kan du berätta om Advokaten.
– Det är en berättelse om ett syskonpar spelat av mig och Malin Buska som söker rättvisa för mordet på deras föräldrar, som skedde 20 år tidigare. Men snart blir strävan efter rättvisa mer en törst efter hämnd. Min karaktär, Frank Nordling, är en advokat som infiltrerar en advokatbyrå som skyddar personen som tros vara skyldig till föräldrarnas död.

Har förstått att du besökte flera rättegångar för att researcha. Hur var det?
– Helt fantastiskt! Jag lämnade barnen på dagis och skolan sen gick jag till tingsrätten satt där hela dagen, varje dag, i tre månader. Såg alla stora mediala fallen som pågick då och allt från vårdnadstvister till mordfall för att få ett brett spektra. Det var bland det roligaste jag gjort i researchväg.

Vad lärde du dig?
– Jag lärde mig om retoriken i en rättsal. Allt är ett retoriskt grepp, att inte titta på åklagaren och att låtsas skriva i sitt block även om man inte har något att anteckna visar att man har läget under kontroll. Det är som The Matrix, när man fattar hur allt funkar så ser man igenom koden och vad som försiggår där inne.

Hur utvecklade du karaktären Frank?
– Frank är motsatsen till mig, han kanske ser ut och låter som jag men han är mycket smalare och gör aldrig något för nöjes skull. Det är inte nån som slökollar på teve, äter god mat eller lyssnar på musik. Antingen är han på kontoret eller så jobbar han hemma. Till och med när han tränar är det mörkt och jobbigt – gymmet är bara en plats där han ventilerar ilskan som han bär inom sig. Det är svårt att spela en karaktär som är väldigt sluten. Som skådespelare vill man gärna agera ut, skrika och slänga grejer.

Små rörelser och återhållsamt spel verkar vara en trend bland tv-serier. The Handmaid’s Tale och Mr Robot utmärker sig framför allt med skådisar som förlitar sig på ett tajt minspel.
– Jag håller med. Jag har i och för sig inte hunnit se Mr Robot än, men visst är det så i The Handmaid’s Tale. Ofred är också en slags infiltratör som inte släpper taget om sanningen, som Frank. Och i de scenerna där man inte får släppa fram nåt men publiken vet vad det handlar om, de scenerna tyckte jag var lättare att spela än de som var Franks vardag.

Hur var det att jobba med krimstjärnorna Hans Rosenfeldt och Jens Lapidus?
– Det här är folk som verkligen kan det de sysslar med. De kan genren och de har det här lättillgängligt inom sig för att hitta genrerna. Karin Gidfors och Charlotte Lesche som har lett själva manusarbetet har gjort ett utmärkt jobb. Att läsa ett manus är som att läsa en kartbok, det är skittråkigt rent ut sagt. Men det här manuset läste jag som om det vore en roman.

Vad har varit jobbigast med den här produktionen?
– Jag brukar ha kul när jag spelar in, men det här var otroligt roligt. Jag var superförberedd före inspelning, med både research och manus – vilket är värdefullt när man spelar in scenerna akronologiskt. Men en sak var skitjobbigt. Att hoppa i vattnet i första avsnittet. Det ska föreställa sommar men vi spelade in scenen mitt i vintern i säkert fyra minusgrader. Det var så kallt att stuntmännen sa att vi bara kunde vara under vatten i en minut innan organen började svikta. Det var som att hoppa ner i en isvak, jag var helt jävla stelfrusen.

Vad tycker du själv om serien?
– Jag tittar inte alltid på det jag har varit med i. Som skådis blir man ofta extra kritisk, sedan är man med i en hel del skit. Men Advokaten är en produktion som jag är stolt över och som jag tycker blev riktigt bra.

Dina bröder är också verksamma inom film och tv. Hur kommer det sig?
– När vi var små bodde vi i ett väldigt fint område i Helsingborg, men vi var inte rika. Vi hade inte råd att åka på skidresor i Alperna på lovet som våra vänner så i stället hyrde vi en massa filmer. Till denna dag pratar vi bara filmer.  När vi träffas avhandlar vi hur det är med familjen på en minut sedan snackar vi film resten av kvällen.

Du fick ta emot mycket hat i samband med rebooten av Jönssonligan. Kan du berätta något om den perioden och hur du ser på det i dag?
– Jag tar det med en klackspark. Klart jag tackar ja när jag blir tillfrågad av Sveriges största produktionsbolag att spela en så stor roll. Det är enormt smickrande. De som har möjliggjort det här, den förra generationen av svarta skådespelare, hade inte en chans att få en sån roll. Jag står på axlarna på alla dem som har kommit före mig och har gjort små, små framsteg. Då kan jag inte bli bitter bara på en finnig fjortonåring i Skövde som skickar hatmail.

Tror du att det var fjortonåriga Skövdebor som hatade på dig?
– Jag hoppas det. Annars är det sorgligt på riktigt.

Advokaten har premiär 26 februari på Viaplay och TV3.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!