6 hårdkokta HBTQ-hjältar på TV

10:57 26 May 2014


Laverne Cox briljerar som Sophia Burset i "Orange Is The New Black".

Med slanka ciskvinnor som slingrar sig runt bredaxlade cismän och vice versa är våra TV-serier ett destillat av den rådande heteronormen. I den mån HBTQ-personer syns hamnar de gärna i en undanskuffad, crazy sidekick-roll. Förutsatt att de inte får en helt egen serie vars vinkel är ”Titta på HBTQ-varelserna!”, som i The L Word och Looking – ungefär som att andra TV-serier skulle bygga på premissen ”Titta! Heterofolk!”

Än mer ovanligt är det när de landar actionhjältejobbet. Men det finns förstås ett par magnifika – och skitcoola – undantag från regeln.


 

6. Oberyn Martell (Game of Thrones)
Den bisexuelle Prins Oberyn Martell är Dorneättlingen som drivs av hämndlust och helt vanlig lust. När du inte hittar honom på stridsfältet så ligger han på rygg i horhuset. Vilket, har det visat sig, inte hör till det ovanliga i Game of Thrones liggsugna universum.5. Agron (Spartacus)
Starz tv-serie om slavrevoltören Spartacus utspelar sig på romartidens bloddränkta gladiatorarenor i en tid då män var män, kvinnor var kvinnor och ingen var den som var hen. En av de hårdaste krigarna är den germanske gladiatorn Agron. Denne iskalle dödsmaskin föredrar mano a mano-konceptet – på arenan såväl som i sängkammaren. Det vackra i sammanhanget är ändå hur gruppen av machomän hanterar den samkönade kärleken: som ingen big deal.4. Omar Little (The Wire)
I Baltimore-skrönan The Wire är Omar Little en Robin Hood-figur av mytologiska proportioner, som tar från ”de rika” (knarklangarna) och ger till ”de fattiga” (behåller själv). Om The Wire har sina rötter i den grekiska tragedin så spelar Omar Little rollen som en av Zeus söner. Han är en modern-day Perseus med ett klädsamt ansiktsärr och swag värdig en olympisk halvgud. Och liksom många andra män från antikens Grekland föredrar han mäns sällskap.3. Mia (Hit & Miss)
Du vet att en tv-serie är värd din fulla uppmärksamhet när huvudkaraktären är en transkvinna som bekostar sin pågående könsoperation genom att utföra kontraktsmord. Och när det visar sig att hon, Mia, är förälder till en son vars mamma nyligen gått bort i cancer har du en explosiv tv-macka, fylld med könsnormer och transfobi med en side order av lönnmord.2. Kima Greggs (The Wire)
Att den briljanta HBO-serien The Wire kvalar in två gånger på den här listan kanske är en hint om hur, ja, briljant serien är – för att inte tala om före sin tid. Den stenhårda polisen Kima Greggs är – liksom Omar Little – en nyanserad skildring av en HBTQ-person som inte skohornas in i heteronormen eller nöjer sig med en pliktskyldig utfyllnadsroll, utan äger varenda scen hon stampar in i.

  

1. Sophia Burset (Orange Is The New Black)
Sophia Burset är kanske inte den hårdaste av de intagna på kvinnofängelset, men definitivt en av de mest färgstarka. Laverne Cox fullkomligen strålar i alla regnbågens färger i rollen som Sophia; en före detta brandman som betalade sin könskorrigering med stulna kreditkort. Bara det att transkvinnan Sophia faktiskt spelas av en transkvinna (och inte av Jared Leto) är ett steg i rätt riktning.

Jimmy Håkansson är Nöjesguidens tv-redaktör, som nyligen utvecklat den alternativa Pokémon-taglinen/livsvisdomen: "Du behöver inte fånga alla, det räcker med ett par-tre stycken." Han har tidigare skrivit om de sju biroller som måste få sina egna tv-serier.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!