48 timmar Seoul

Anders Karnell 12:11 11 Dec 2017

Räck mig en pandaansiktsmask genast! Eller möjligtvis en grodansiktsmask. Jag är i Seoul och jag måste se så bra ut som möjligt. Alla andra gör det.

I Asiens New York (Tokyo är mer som ett futuristiskt L.A. någonstans i en nära framtid) är det viktigt att se bra ut. Punkt. Det betyder att vart jag än går i jättestaden, kan jag närsomhelst få tag i en hudvårdsprodukt. Oavsett tid på dygnet kan en akut hudkris avvärjas. För är det något sydkoreanerna kan, så är det underprodukter för hyn. Det blir mitt första möte med K-Beauty.

I den myllrande stadsdelen Myeong-dong tappar jag lätt fotfästet i djungeln av serum, ampuller, krämer (för natt, dag, föryngring, panna, kind, näsa, hals), mousser och masker. Det hela bygger på ett 10-stegsprogram, som ska upprepas dagligen… Jag börjar snabbt räkna minuterna detta skulle ta och begriper att det nog inte är något för mig, som tycker tandborstning är för tidsödande. När jag står där på information overload, dyker det upp en försäljare. En tjej i 25-årsåldern med håret i en perfekt grå-till-rosa-fade. Och med en – behöver jag säga det – alldeles perfekt hy. Hon blir min guide genom djungeln av produkter.

Hon tar mig till hyllorna med sheet masks, ansiktsmasker som man lägger som ett lock ovanpå ansiktet. ”Det är som att koka potatis med lock”, förklarar hon. ”Aha, blir det bättre effekt då?”, frågar jag. ”Morot!”, svarar hon, med ett övertygande leende. Vi talar engelska och hon har på skoj direktöversatt det koreanska ordet för ”självklart”. När vi rett ut skämtet fortsätter hon berätta om ingredienserna i maskerna. Utan att röra en min föreslår hon stamcell-, snigelslem- eller moderkaksprodukter. Moderkaka. ”Det är otroligt populärt just nu. Åk till Sinsa Station i Gangnam så får du se hur bra det är!”. ”Morot”, tänker jag.

På tunnelbanan dit plockar jag fram den utsmugglade trendkartan en kompis i modebranschen försett mig med inför min resa. Och mycket riktigt, där står delen av det gigantiska Gangnam jag är på väg till, som en viktig plats att besöka. Beryktat för sin kreativa shopping, sina trendiga kaféer och hippa restauranger. Och för sin plastikoperations-spotting. Det kanske inte är moderkaksmaskerna som får dem att ha sådan lysande hy ändå, tänker jag, medan tåget kör över floden till södra änden av staden.

När jag går av tåget och letar efter rätt utgång ser jag skåpet. Det står på varje tunnelbanestation och innehåller gasmasker tillsammans med proviant. Det ska användas om (eller kanske när) Seoul blir anfallet. Mina medpassagerare går vant förbi det, de ser det inte ens. För mig blir det en påminnelse om att kriget med grannen i norr aldrig tagit slut. Det är bara eldupphör.

Ända sedan Koreakriget avbröts 1953 har det kommit hot om förgörelse från Nordkorea. Och varje dag står det 14 000 artilleripjäser riktade mot den sydkoreanska huvudstaden. De skulle nå fram på cirka 92 sekunder. Varje tunnelbanestation är markerad som skyddsrum. Men Seoul-borna tar det med ro, för de har hört hoten alltför länge nu. Så istället för att fokusera på en kollektiv politisk kris, är fokus flyttat till individuell utseendekris. Den går att hantera och lösa. Och ingen amerikansk presidents twitterkonto kan förändra situationen.

Väl uppe i dagsljuset igen är jag i Midtown Manhattan. Typ. Det är samma sorts raka avenyer och tydliga rutnät av gator. Och en shoppingglädje som är svår att hitta i Europa. Verkligen sann optimism och lycka. Medan jag kryssar fram mellan nytillfredsställda kunder får jag syn på något som skulle kunna vara ett galleri. Äntligen, tänker jag.

Genom de stora fönstren i den vita fasaden ser jag stora utomjordiska objekt. Väl inne är det som ett modernt zenbuddistiskt tempel, som någon feng shuiat skiten ur. På andra sidan gatan ligger ett svart hus i samma stil. Det är yin till det första husets yang och samma sak därinne: vattendrag inomhus, sanddynstäckta golv, växtrum. Det visar sig att de säljer glasögon. En optiker långt ifrån Synsam.

Medan jag är hög av butiksupplevelse, parat med personalens hudperfektion och hårlyster gör sig verkligheten påmind: Ett Instagram-mess från en foodie-kompis plingar till. Han undrar om jag kommer vara kvar i staden när han anländer. Sen undrar han också om jag kommit in på några klubbar när jag är i Gangnam. Hur menar du, svarar jag. Det är åldergräns, svarar han, och lägger till en blink-emoji. Efter en stund lägger han till: En övre åldersgräns. Personer över 30 göre sig icke besvär på de coolaste klubbarna. Tack…, tänker jag.

Men hans mess har ju påmint mig om att äta ”templefood”. Ända sedan den buddistiska nunnan Jeong Kwan, var med i Chef’s Table har varenda matnörd i världen velat resa till hennes kloster. Jag nöjer mig med det buddistiska centret i Seoul och måste säga att det fick mig att levitera. På vägen ut ber en nunna mig att dricka te och göra en lotusblomma i papper. För att fokusera på nuet. Jag tackar ja, med ett vant ”Morot!”.
 

Seoultips

Glasögon/Solglasögon
Världens coolaste bågar, till världens bästa pris. Det är värt en flygbiljett.

Gentle Monster
Välkommen till überoptikern med butiker som är curerade installationer och brillor att döda för.
Gentle Monster Sinsa Flagship Store, 533-6, Sinsa-dong, Gangnam-gu & Gentle Monster Parallel Store, 22, Apgujeong-ro 10-gil, Gangnam-gu 

grafik:plastic
Efter samarbeten med K-pop stjärnor som PSY så har märket blivit synonymt med äkta Gangnam Style. Minus den löjliga dansen.

grafik:plastic, 49-18 Cheongdam-dong, Gangnam-gu 

Linn Andersson
Det här märket är så hippt att det inte ens har en fysisk butik, utan bara kan köpas hos noga utvalda butiker. Vem Linn Andersson är vet ingen.

Linn Andersson – Swedish House.

Café Society
Caféer är de nya barerna i distriktet Hannam-dong. Med VIP-rum och allt.

collagE
Entrén är diskret till den lilla bokhandeln, men i undervåningen gömmer sig en designdröm i betong, stål och glas.
collagE, 683-27 Hannam-dong, Yongsan-gu

sayoo
Att det här inte är en bar är otroligt. Med musik, visuals och snygg personal är det som om Stureplan flyttat till Seoul, i fyra våning plus penthouse.

sayoo, 5 Itaewon-ro 54-gil, Hannam-dong, Yongsan-gu

Anthracite
I labmiljö rostas och tillreds kaffet till perfektion med pipett i e-kolvar och provrör. Ett måste.

Anthracite, 738-20 Hannam-dong, Yongsan-gu

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2017.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!