Bäst just nu: Konst, oktober 2015, Stockholm

Anders Karnell 16:14 22 Sep 2015

1. Olafur Eliasson
Moderna Museet, till den 17 januari
Nu kommer äntligen Islands konstjätte till Sverige. I takt med att engagemanget kring miljöfrågan vuxit har hans konstnärskap gjort detsamma. På ett sätt är det ganska dystopiskt att titta på hans artificiella kopior av naturfenomen som solljus eller flodbäddar i fullskala. För det finns en rädsla för att allt kommer försvinna. Samtidigt är jag glad att någon påminner mig om naturens kraft och skönhet. Konstigt nog ser jag det tydligare inomhus.

2. Simone Fortì
Index, Kungsbrostrand 19, till den 15 november
Detta är ett måste för dig som dansar minimalistiskt när du är på klubb. Kanske med en lätt antydning till höftgung eller ett finger som diskret håller takten. Simone Fornì har gjort det sedan sextiotalet. I utställningen Here It Comes är ingen rörelse för liten för att kallas dans. Bara det är du.

3. Emil Westman Hertz
Annaellegallery, Karlavägen 15B, den 3 oktober–1 november
Ett av stadens daddy galleries har flyttat från sina gamla lokaler till nya. Kanske för att komma närmare pappa (i det här fallet Lars Bohman Gallery)? Trots den geografiska närheten gör Annaelle sin egen smarta grej och hösten fortsätter med en utställning som skulle göra Etnografiska museet gröna av avund. Emil Westman Hertz bjuder på ett totalt påhitt som är helt sant.

4. Jonas Dahlberg
Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8, till den 7 november
Hade Jonas Dahlberg ställt upp i Paradise Hotel hade han varit en stark spelare. Han är målmedveten och smart. Och det är också hans konst. Han är en mastermind som kan styra och kontrollera den som tittar på hans konst. Och jag blir gärna styrd av honom, eftersom konst inte är ett spel med en prissumma på en halv miljon kronor. Vinsten är istället ovärderlig. Den är en oförglömlig upplevelse.

5. Höstsalongen
Fotografiska till den 22 november
Det sägs att det finns fem fotografiska impulser och ska vi tro Instagram, är det söta djur, barn, lustigheter, du själv och vackra solnedgångar. Den här utställningen är Insta-flödet jag önskar att jag hade istället. Höstsalongen är en perfekt barometer för hur fotot mår och ser ut i Sverige idag. Det är som att tv-serien Alla är fotografer fått en egen utställning. Fast utan Schyffert och Rheborg som jury.
 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!