21 tips till bokrean 2021

14:20 24 Feb 2021

Nöjesguidens litteraturredaktör Hanna Bergströms tipsar om 21 böcker du kan köpa på rean.

När bokrean väl kommer har jag ofta laddat ett tag, kollat ut vad som kommer på rea och vad jag vill köpa. Så också i år när jag som vanligt strax efter 07.00 befann mig i bokaffären för det traditionsenliga besöket med efterföljande frukost. Här följer ett antal läsvärda tips för dig som inte ännu vet vad du bör införskaffa till bokhyllan. Dessa böcker har under det gångna året (och vissa även dessförinnan) gjort den annars rätt tråkiga tillvaron väldigt mycket mer spännande.  
 




Ett år av vila och avkoppling
Ottessa Moshfegh (Modernista)


Kanske är det extra lämpligt att läsa denna bok just nu, när livet tvingar oss att inte göra mycket annat än att sitta och vänta. Varför inte bara avsäga sig allt och sova ett år? Precis som huvudkaraktären i denna bok gör. Boken är både störig, utforskande och befriande. Plötsligt en dag vaknar huvudkaraktären, och kanske också vi, på andra sidan.



Samlade verk
Lydia Sandgren (Albert Bonniers förlag)


Jag är sen på denna bok, som blivit så omtalad, kritiserad, men främst hyllad. Jag vet det. Men även jag får sälla mig till hyllningskören. De bekanta miljöerna och de exentriska karaktärerna jag både älskar och stör mig på. Deras band till varandra, deras elände och jakten på att bli större än de är. Förutom att det är en fantastiskt invecklad berättelse är den dessutom både rolig, och vackert formulerad. Stundvis lite klyschig, om konstnärsdrömmar, samhörighet, alkohol, viljan att fly, drömmarna och oförmågan att få någonting gjort. Men det gör mig faktiskt inget. Förstår vi inte alla delar av dessa känslor?



Flyktingar
Viet Thanh Nguyen (Tranan)

Viet Thanh Nguyen belönades med Pulitzerpriset för debutromanen Sympatisören 2016, som han följde upp med novellsamlingen Flyktingar. I åtta berättelser får vi möta människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Gemensamt har de sitt ursprung i Vietnam och försöken att navigera mellan det nya och det gamla landets förväntningar på dem. Alla har de drömmar. Det avhuggna i novellformatet, där man tvingas lämna karaktärerna mitt i detta sökande ger upphov till stark och känslosam läsning.



Allt jag inte kan säga
Emilie Pine (Wahlström & Widstrand)


I denna mycket fina essäsamling, som också är en debut, skriver Emelie Pine med radikal uppriktighet om det som påverkat hennes liv. Den berör infertiliteten och hanteringen av ofrivillig barnlöshet, att ta hand om en alkoholiserad förälder, tabun kring den kvinnliga kroppen, ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Ett ungt liv som redan rymmer en livstid.



Jag ser allt du gör
Annika Norlin


I Jag ser allt du gör finns mycket av den Annika Norlin vi känner som låtskrivare, med vardagsnära berättande, men också mycket nytt för att det helt enkelt är längre. Framförallt finns där egensinniga karaktärer att känna sympati med och känna igen sig i: ett dåligt band på turné som drömmer om genombrottet, en hemtjänstmamma som faller för dåliga killar, första ligget och många fler. I åtta noveller skriver Annika Norlin om en samling människor i rörelse, på skav mot tillvaron.



 

Romantrilogin: Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem
Karin Smirnoff (Polaris)

Denna trilogi tillhör absolut topplistan över min bästa läsning, vilket ni som läst mina sidor i Nöjesguiden vet om (där finns även en intervju med Smirnoff). I böckerna får vi följa Jana Kippo från den västerbottniska byn Smalånger, minnen från den destruktiva och trånga barndomen, människorna som lever där, super, är med i sekter och har flyktiga kärleksrelationer och helt enkelt komma närmare livet på en liten ort i utkanten av det moderna samhället – på både gott och ont. Fantastiska är dem, och helt unika. Råa och våldsamma, men samtidigt vackra och passionerade, med en egensinnig dialog som gör det svårt att slita blicken från bladen.



Testamente

Nina Wähä (Norstedts)


Jag ser vissa likheter mellan denna och Karin Smirnoff-trilogin, eller också är det främst på grund av att jag läste dem nära inpå varandra. Men om du precis som jag blev betagen av dem kommer du att tycka mycket om Nina Wähäs Testamente. Fortfarande är glesbygdslivet, problematiska familjerelationer och bångstyriga kvinnor med deras känsloliv centrala teman. Men också frigörelsens kraft, obrytbart tillsammansskap och möjligheten att skriva om historien. Den finns nu också som ljudbok! 




Nickelpojkarna

Colson Whitehead (Albert Bonniers förlag)
I boken får vi bevittna när medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown och den unga Elwood tar Martin Luther Kings ord till sitt hjärta. Han drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin för att bli en mer ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare. Boken är baserad på verkliga händelser och berörde mig mycket genom den rasism och det segregerade USA den skildrar. Whitehead belönades med Pulitzer-priset för denna bok, precis som för Den underjordiska järnvägen.



Kirke
Madeleine Miller (Wahlström & Widstrand)
Kirke handlar om den första trollkvinnan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad som ansågs lämpligt. Miller lyfter ut kvinnan Kirke ur det grekiska eposet Odyssén och ger henne en helt egen berättelse. Det ska erkännas att jag var skeptisk till en början, gudar, trollkonster och kampen mellan dödliga och odödliga lät helt enkelt inte som något för mig. Men så fel jag hade!



Vem dödade Bambi?

Monica Fagerlund (Albert Bonniers förlag)

En fascinerande och stundvis provocerande bok om vem som är offer och vem som är förövare vid en brutal gruppvåldtäkt i ett priviligierat villaområde. Ett skickligt problematiserande av klass och fördomar, men också om vänskap och familjer som går sönder. En roman som väcker många tankar, och som sätter sympatin på verkligt prov. 


Köttets tid

Lina Wolff (Albert Bonniers förlag)


”För många människor är livet en köttets tid, istället för en själens tid”, så beskriver en av Lina Wolffs karaktärer den moderna människans fördärv. I boken berör Lina Wolff livets mest komplexa, oförståeliga och smutsiga känslotillstånd, vilka alla ryms någonstans mellan, kanske också i, kärleken och döden. Men den handlar också om förlåtelsen och huruvida den bör ges till den som ångrar sig.



Den vita boken

Han Kang (Natur & Kultur)
Den vita boken är Han Kangs tredje bok på svenska. Hon bestämde sig för att skriva om bara vita saker, om salt, snö, yulanmagnolior, spädbarnsskjorta och näsdukar. Boken består av korta, vackra och nästintill meditativa texter. Kangs vilja att skriva bort smärta och förlust, som den vita salva man stryker på såret, eller den vita gasväv man lindar däromkring, gör boken helande fastän Kang inser att hon inte kan gömma sig utan måste vidare.



Normala människor

Salley Rooney (Albert Bonniers förlag)


Salley Rooneys debut Samtal med vänner golvade mig. Rooney har sagt att hon varken kan eller är intresserad av att skriva om karaktärer som isolerade varelser, utan hur de blir till i sina relationer och sociala sammanhang. I Normala människor, som nu finns i svensk översättning, är hennes karaktärer återigen så fantastiska i sin interaktion med varandra och boken är ännu en träffsäker skildring av den både romantiska och snåriga on-off-kärleken. Hon fortsätter att uppdatera kärleksromanen, och nu kanske främst på ett fascinerande sätt från en ung, något osäker, mans perspektiv.



Den stora skrivboken

Ágota Kristof (Wahlström & Widstrand)
Vi får följa två tvillingbröder som kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig och pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Läsningen inkluderar centrala teman i Kristófs författarskap: ensamhet, exil, flykt och fattigdom i kombination med hennes avskalade språk samt brist på empati hos många av karaktärerna gör läsningen både märklig och väldigt drabbande.



Konturer, Transit, Kudos (samlingsvolym)

Rachel Cusk (Albert Bonniers förlag)
Jag är ett stort fan av Rachel Cusk: De vardagliga betraktelserna, den stillsamma handlingens gång och det väldigt lilla man som läsare egentligen får veta om huvudkaraktären genom hennes samtal med andra gjorde i denna serie stort intryck på mig. Böckerna berör händelser som skulle kunna vara en del av allas liv, ett samtal som pågår under ett frisörbesök, ett möte med ett ex, en byggare som ska inspektera den dåliga ljudisoleringen. Trilogin, som är fiktiv, kom efter att Cusk tagit en treårig paus i sitt skrivande på grund av en tidigare utgiven självbiografisk trilogi om äktenskap, mödraskap och skilsmässa, som resulterade i mycket hård kritik från den engelska England. Jag tycker mycket om dem.



Överlevarma
Alex Schulman (Albert Bonniers förlag)
Även om jag tycker att denna bok hade svårt att mäta sig med hans andra böcker, främst Bränn alla mina brev, är denna läsvärd. Den är helt annorlunda, men som många skrivit, säkert också inspirerad av verkligheten då storyn är lite väl överensstämmande med hans biografiska böcker. Läsningen var fin, bra språk som vanligt, men gjorde inget större intryck, förrän i slutet då Schulman gjorde något som fick mig att omvärdera läsningen helt, på ett positivt sätt. Om familj, alkoholism, trauma, förträngda känslor och att bygga murar till personer man egentligen älskar och behöver.



Jag skulle kunna fortsätta, men vi slutar här med ett antal sista tips: Stoner av John Williams, Gå förlorad av Agnes Lidbäck, Haggan av Aase Berg, Renegater av Klas Östergren, Mr. Porter av Jamaica Kincaid, som jag ännu inte läst, men allt annat av henne har jag gillat mycket, och varför inte ta en titta på någon av de alla fina diktböcker eller kokböcker som finns? Gå till närmaste bokaffär och se efter! 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!