10 filmer du inte vill missa under Göteborg Film Festival

13:38 23 Jan 2019

I helgen går årets upplaga av Göteborg Film Festival av stapeln, här är en lista på filmerna du inte bör missa.

Festivalen pågår mellan 25 januari och 4 februari och är Nordens ledande filmfestival. Bland årets titlar finner vi många intressanta verk där erfarna filmmakare och skådespelare möter imponerande nykomlingar. Bland annat ska Julia Roberts göra en strålande insats i familjedramat Ben is Back. Vi ser även Tuva Novotny göra regidebut med sin hyllade film Blind Spot men håll även utkik efter mindre kreatörer likt Emily Norling som i sin dokumentärfilm belyser utanförskap och medberoende. Här nedan följer en lista på tio filmer som du inte vill missa under festivalen.

Aniara 
Sverige
Regi: Hugo Lilja, Pella Kågerman
Livet på jorden dör ut och människorna tvingas fly i det gigantiska rymdskeppet Aniara. Livet ombord tycks fortgå som vanligt men strax efter avfärd kolliderar rymdskeppet med meteoriter och sätts ur kurs. Aniara är ett rafflande sci-fi drama baserad på nobelprisade Harry Martinsons epos och står bland de tio nominerade till Dragon Award Best Nordic Film. Filmen visas även i specialbyggda sarkofager.

Jumpman 
Ryssland
Regi: Ivan. I. Tverdovskiy
16-åriga Denis har spenderat hela sitt liv på fosterhem. Dagligen utsätts han för tyranniska experiment av andra pojkar på grund av att han lider av kongenital analgesia som gör att han inte känner smärta. En dag dyker hans mamma upp och tillsammans tar de sig till Moskva. I Moskva dras Denis in i korruption, utpressning och gängkriminalitet. Han blir en så kallad ”jumpman”, en person som slänger sig framför bilar för att sedan utpressa föraren, men allt ställs på sin spets när han en dag börjar känna smärta. 

Blind Spot 
Norge
Regi: Tuva Novotny
En av nordens främsta skådespelare, Tuva Novotny, gör regidebut med ett norskt långfilmsdrama. I 90 minuter följer åskådaren en familjetragedi där mamma Maria (Pia Tjelta) försöker ta reda på vad som hänt hennes tonårsdotter. Filmen är inspelad i imponerande en enda tagning och är dessutom nominerad till Dragon Award Best Nordic Film.

The Saint Bernard Syndicate 
Danmark
Regi: Mads Brügger
Den ene drömmer om entreprenörskap och välgång medan den andre har blivit diagnostiserad med ALS. I denna prisbelönta komedi möter vi två danska män som tillsammans bildar en något omaka duo genom att sälja Sankt Bernhardshundar i Kina. På den kinesiska marknaden möter de inte bara framgång utan måste tillsammans tackla problemen som uppstår. 

Sonjas Grill
Sverige
Regi: Måns Nyman
Sonjas Grill är en sju minuter lång kortfilm om paret Gabbe (Pablo Leiva Wenger) och Bella (Linda Pira). Gabbe hittar en gammal sms-konversation som blir startskottet på ett gräl och parets relation ifrågasätts. Sonjas Grill visas tillsammans med sju andra kortfilmer varav alla är nominerade till Startsladden som är festivalens pris för bästa kortfilm.

The Third Wife 
Vietnam
Regi: Ash Mayfair
I 1900-talets Vietnam gifter sig 14-åriga May med en mycket äldre och rikare man och blir hans tredje fru. Snart blir May gravid och förhoppningsvis med en son. Filmen är baserad på verkliga händelser och skildrar kvinnans undergivenhet i dåtidens Vietnam. The Third Wife är regissören Ash Mayfairs långfilmsdebut som har vunnit pris för både bästa film och foto. 

Allt vi äger 
Sverige
Regi: Emily Norling
Emily Norling gör långfilmsdebut med sin skildring av Stockholms mörka sida fylld av pund och hemlöshet. Allt vi äger handlar om Emily som genom en oväntad vänskap förs samman med Johan och Curtis som båda missbrukar och är hemlösa. En stark gemenskap växer fram mellan dem samtidigt som Emily hamnar i ett medberoende. Allt vi äger är en rå verklighetsskildrande dokumentär om vänskap, medberoende och gränsen mellan utnyttjande och självbevarelsedrift. Filmen har världspremiär lördag 26 januari. 

Privacy of Wounds 
Norge
Regi: Dalia Al Kury
I ett experiment låses tre tidigare politiska fångar från Syrien in i en konstruerad fängelsecell i Norge. De har aldrig tidigare träffats och ingen utomstående finns med i cellen. Mötet filmas och snart väcks minnen till liv. På tunna madrasser och utan solljus delar de i tre dagar erfarenheter och historier som vittnar om död, tortyr och politisk orättvisa. Privacy of Wounds är nominerad till Dragon Award Best Nordic Documentary. 

Tranny Fag 
Brasilien
Regi: Claudia Priscilla, Kiko Goifman
I denna dokumentärfilm följer vi Linn da Quebrada, en normbrytande artist och aktivist med sin kropp som redskap. Hon konfronterar brasiliansk machokultur med musik från favelan. I Tranny Fag skildras berättelsen om en svart transkvinna och hennes kamp mot ett heteronormativt samhälle. Filmen har vunnit en Teddy Award för bästa LGBTQ-dokumentär. 

Ben is Back 
USA
Regi: Peter Hedges
Julia Roberts gör i detta familjedrama rollen som den beroendesjuka Bens mamma. Det är jul och Ben rymmer från rehabiliteringskliniken. Mamma Holly (Roberts) tillåter Ben att umgås med familjen i ett dygn under premissen att han inte lämnar hennes synfält. Ben is Back är en dramatisk berättelse om kärlekens gränser. 

Stad: 
Kategori: 
1 Visa kommentarer (1)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!