The National – First two pages of Frankenstein

Louise Nylander 12:00 29 Apr 2023

När Tropic morning news slumpmässigt gick igång i spellistan en vårdag hajade jag till direkt. Jag roffade snabbt åt mig telefonen för att se efter vilken låt det var – och inte helt överraskande var avsändaren The National. Första singeln från First two pages of Frankenstein gav mig en tydlig mersmak och nu är resten av albumet äntligen här. 

På sitt nionde studioalbum levererar The National ännu mer av sitt egna, karaktäristiska låtskriveri. Arbetet med First two pages of Frankenstein var inte smärtfritt och blev ett sätt för bandmedlemmarna att hitta tillbaka till vänskapen och varandra. Och det hörs i resultatet. Som några plus i kanten har de dessutom lånat in giganter som Sufjan Stevens, Phoebe Bridgers och Taylor Swift i samlingen.

Det är en fin balansgång mellan bandets eleganta musikalitet och ”a lot of accidental magic” som gitarristen Aaron Dessner själv uttrycker det. Det lilla möter det stora, vardagsrum möter festival. Och man slukas med i varje låt precis som den är.

Lika mycket som man bankar händerna på bordet i takt till Grease in your hair vill man, jämte Phoebe Bridgers, kliva in som ytterligare duettpartner i ambienta Your mind is not your friend. ”I can not believe what you get away with, you find beauty in anything” sjungs i This isn’t helping och det är precis det The National gör: de hittar skönhet i vad de än skriver om. En så här bra bit in i karriären kan de fortfarande göra konst som verkligen fastnar under huden. Alien är ett tydligt exempel på det.

Om inte The National fanns där för att sjunga om den djupaste smärtan, vilka skulle då göra det? Vilka skulle vi då trösta oss med? Som Matt Berninger så fint uttrycker det själv i Tropic morning news: ”There's nothing stopping me now from saying all the painful parts out loud”. Och det tackar vi för. 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner