The Monochrome Set - Maisieworld

Patrik Forshage 00:00 11 Feb 2018

Att något så skört som The Monochrome Set, och så obskyrt, skulle existera fortfarande efter nästan 40 år var svårt att föreställa sig. Men å andra sidan, vad annat skulle en vek autodidakt som bandets ledare Bid annars ägna sig åt? 

Han är en underhållande dandy och excentriker av den sort som i efterdyningarna av punken plötsligt kom att accepteras i åtminstone större utsträckning än tidigare, och för den delen senare. Bland samtida arty kufar -  Marc Almond, Lawrence i Felt, Billy McKenzie, så småningom Morrissey - var Bid den som intresserade sig också för psykedeliska uttryck, och här fortsätter han i samma spår i Give Me Your Truth, den utsökta sextiotals-rokokopop som inleder bandets fjortonde album. 

På andra ställen närmar han sig Ray Davies milda och lite absurdistiska berättande, tydligast i I Feel Fine (Really) och Cyber Son, och i Stage Fright lånar han fraseringar från Mellanösterns vokaltraditioner. 

Någonstans låter det lågbudget om någon  blåssektioner, men å andra sidan är Mrs. Robot vasst ironisk och kanske den bästa skildringen av en relation med en artificiell partner sedan In Every Dream Hone A Heartache.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

The Coral - Move Through the Dawn

Det förr så unga psychpopbandet har snart hunnit in i medelåldern, och som återförenade och mognare har deras prioriteringar förändrats. Viktigare än vassa friflygande klingande gitarrsolon och andra sinnesutvidgande musikaliska experiment är numera ett gediget hantverksmässigt finslipande, och det är ingen slump att de nämner Traveling Wilburys som en central influens. Fortfarande finns psykedeliska detaljer i nästan varje låt, men det är de noggrant utmejslade melodierna av klassiskt radiosnitt, de stilla gitarrerna och de välavvägda vokalharmonier.