Romy – Mid Air

Andreas Pettersson 13:08 8 Sep 2023

Den brittiska The xx-medlemmen Romy Madley Croft, känd som Romy, testade vingarna som soloartist år 2020 med den hyllade singeln Lifetime som spelades varm på P3. Nu är 34-åringen återigen högaktuell som soloartist – den här gången med debutalbumet Mid Air.

Efter att ha varit en del av indiebandet The xx sedan starten 2005 och mest sysslat med drömsk och lågmäld indiepop så ville Romy testa att göra mainstream pop med högre tempo, likt Robyns Dancing on My Own. Med den låten som inspirationskälla skapades också det nya albumet. Romy sa nyligen till DN att hon gillar att Robyns låt är så ”gladledsen” med den euforiska musiken och en text som fullkomligt krossar ens hjärta.

Mid Air består av elva dansvänliga men samtidigt vemodiga kärlekslåtar. På singeln Stronger gästar producenten och dj:n Fred Again. Det är också den låten som, tillsammans med de euforiska electro-danslåtarna Did I och Enjoy Your Life, passar bäst till dansgolvet.

Mid Air är ett personligt album där Romy på flera av låtarna sjunger om känslan av att vara nykär och förväntansfullt uppslukad av en annan människa, och den människan är i dag hennes fru. Man hör att hon verkligen menar allt hon sjunger – särskilt i Loveher där sången är lågmäld och inlevelsefull på ett sätt som ger en känsla av att hon under skrivprocessen har suttit på sängen i sitt sovrum och valt ut orden med kärlek.

Med albumet vill Romy kunna bidra till att normalisera och synliggöra queera relationer i popmusiken, då hon menar att det fanns få låtar om lesbiska kärlekshistorier under sin uppväxt.

Utöver de redan nämnda låtarna så är Weightless, The Sea, One Last Try och She’s On My Mind några av skivans bästa spår. Singeln The Sea bjuder på en härlig melodi som man vill njuta till under en åktur med motorbåten en solig sommardag. Kanske därav titeln.

Både sången och det elektroniska soundet på Mid Air är skönt och lättlyssnat, men det som håller skivan borta från ett maxbetyg är att musiken är aningen för enformig och inte bjuder på några större överraskningar. Med det sagt så hoppas jag innerligt att Romy fortsätter att göra ny musik – både som soloartist och med trion The xx.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner