Halsey - Manic

Sophie Winberg 00:00 21 Jan 2020

Att lyssna på Manic är att öppna Ashley Frangipanes dagbok. Det är en dokumentation av de relationer hon haft, den framgång hon nått och den plats på jorden hon fortfarande letar efter. Frangipanes pop har alltid varit oerhört specifik till just hennes upplevelse, och på Manic är det mer sant än någonsin. 

Här försöker hon - utan att lyckas - få lite ordning i hjärnan. Den nu 25-åriga stjärnan behandlar ångest, familj, kärlek, droger, ansvar och självkänsla över 16 spår och minst lika många genrer. Hon blandar allt från smutsig emo-pop till modern space-americana och samplar filmer som Eternal Sunshine of the Spotless Mind och Jennifer’s Body. Här finns spår skrivna av Justin Timberlake, Finneas O'Connell och Ed Sheeran, och plattan gästas bland annat av Alanis Morissette. 

Det är ett beundransvärt, ärligt verk och hennes genreöverskridande tracklist bör ha något för de flesta. Bäst på plattan är den avskalade enkelheten i Taylor Swift-doftande Finally // Beautiful Stranger.

 
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Kjellvandertonbruket - Doom Country

Ibland kan den där ambitionen att slippa riskera att upprepa sig, att söka nya sammanhang, riskera att lägga krokben för en artist. Förnyelsen blir ett egenvärde, dogman blir viktigare än kreativitet och kvaliteten blir lidande. Lex Ryan Adams. Lex Sturgill Simpson. Kansk Lex Beck?

Så när Christian Kjellvander efter 7-8 soloalbum och ytterligare ett antal Loosegoatsalbum söker nytt sällskap hos Tonbruket, och under 24 timmar låter dem ta sig an hans snabbt framtagna låtskisser och berättelsefragment hade det kunnat ta många vägar. 

Heat - H.E.A.T. II

Efter 2017 års vattendelare Into the Great Unknown, som var ett uppfriskande initiativ av en mer modernt pop-orienterad aor, går Heat tillbaka på H.E.A.T. II till ett sound som har mer gemensamt med deras mer traditionella grund. Det är inte förvånande.

Greg Dulli — Random Desire

Den där förmågan att genom kombinationen av öronbedövande gitarrmangel och medryckande soulgroove åstadkomma en känslostormande passion har sällan svikit Greg Dulli. Sedan Afghan Whigs första inspelningar har den burit under tre årtionden med det bandet och någon gång ihop med Mark Lanegan som The Twilight Singers. Bara på Afghan Whigs senaste album, det andra efter återföreningen 2012 gick det rutin i receptet, och kanske berodde det på att återföreningen mer var Dullis sätt att betala tillbaka till sämre bemedlade bandmedlemmar än hans eget behov? 

The Night Flight Orchestra - Aeromantic

Denna nostalgiska konstellation är redan inne på sitt femte album och lyckas, som vanligt, med konststycket att kombinera en hög utgivningstakt med en enastående kvalitativ nivå. 

Med Soilwork-sångaren Björn Strid i spetsen fortsätter gruppen på sitt hedervärda uppdrag att sprida rock (och pop) sprungen ur 80-talets tidiga år. Generellt sett är detta den äldre skolans aor som dock har ett närmre förhållande med Abbas teatraliska melodiarrangemang samt en ådra av disco (och nyanser av schlager!).