Edwyn Collins - Badbea

Patrik Forshage 00:00 31 Mar 2019

Av Edwyn Collins två svåra strokes för snart 15 år sedan märks inga kvardröjande effekter alls längre, mer än käppen han stoltserar med på skivomslaget. Den där verbalt sökande släpigheten som präglade hans röst under flera år hörs inte alls, och hans pop är tillbaka i sin upptempoform mitt emellan Glasgowindie och Detroitsoul. 

De raka effektiva Motown-rytmerna finns överallt, och likaså de klockrena popmelodierna och de självhäftande refrängerna. Ovanpå det är hans texter lika exakta i sina betraktelser och sina finurlighet som före tragedin, möjligen bara lite mer moget livsreflekterande och återblickande (” Long ago back In Glasgow, ambition drove my life, now I note, I must admit, I couldn’t give a fuck.”). 

Allra starkast är han i In the Morning - tänk dig en munter Iggy Pop kompad av Dexys Midnight Runners i en Eurovision Song Contest 1975 - och taggigt punkpopiga Outside, men det är bara två av väldigt många toppar. Faktum är att Edwyn Collins inte låtit så här uppåt och tillgänglig sedan A Girl Like You för ett kvartssekel år sedan, och inte så distinkt.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Surf Philosophies - Bread Of The Mansion mixtape

Att skapa en mixtape (eller en spellista, nuförtiden) är en väldigt omtänksam gärning. Daniel från Surf Philosophies verkar tycka detsamma, och har skapat ett mixtape till oss som han kallar för Bread Of The Mansion. Det är en mix av samples, instrumentell musik från en tom inspelningsstudio och outtakes på låtar som hamnat mellan stolarna. 

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!