Edwyn Collins - Badbea

Patrik Forshage 00:00 31 Mar 2019

Av Edwyn Collins två svåra strokes för snart 15 år sedan märks inga kvardröjande effekter alls längre, mer än käppen han stoltserar med på skivomslaget. Den där verbalt sökande släpigheten som präglade hans röst under flera år hörs inte alls, och hans pop är tillbaka i sin upptempoform mitt emellan Glasgowindie och Detroitsoul. 

De raka effektiva Motown-rytmerna finns överallt, och likaså de klockrena popmelodierna och de självhäftande refrängerna. Ovanpå det är hans texter lika exakta i sina betraktelser och sina finurlighet som före tragedin, möjligen bara lite mer moget livsreflekterande och återblickande (” Long ago back In Glasgow, ambition drove my life, now I note, I must admit, I couldn’t give a fuck.”). 

Allra starkast är han i In the Morning - tänk dig en munter Iggy Pop kompad av Dexys Midnight Runners i en Eurovision Song Contest 1975 - och taggigt punkpopiga Outside, men det är bara två av väldigt många toppar. Faktum är att Edwyn Collins inte låtit så här uppåt och tillgänglig sedan A Girl Like You för ett kvartssekel år sedan, och inte så distinkt.

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Need for Speed - Split Vision

Under 2018 gick det inte en vecka utan att ett 80-talsdoftande svenskt släpp skulle recenseras. Hela mitt liv var tonsatt av synthar, trummaskiner och nostalgi för en tid jag inte själv har upplevt, och jag blev rätt mätt. 

Need for Speed är precis det - en svensk duo som hämtar sitt sound från 1980-talet. Men min första tveksamhet smälter ganska snart bort. Martin och Felix har en friare tolkning av soundet och riktigt starka melodier, och det är jag svag för.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!