Dropkick Murphys - Turn Up That Dial

Raffaella Lindström 00:00 2 May 2021

Den irländska folkmusiken får mig att bara vilja vråla rakt ut i luften. Dropkick Murphys har än en gång skapat ett själsligt krig inom mig. Precis som att aprilvädret skiftar, mellan regn och sol, väcker deras musik liv i helt skilda känslor som slåss med varandra. 

Turn Up That Dial är ett album som är högljutt, naivt och sårbart. Det tar inte mer än några sekunder in i den första låten för att jag ska känna mig näst intill berusad. Den säregna sångaren Ken Casey är ostoppbar när han väl har börjat sjunga med sin irländska accent. 

Med kraftiga, marscherande trummor och den självklara säckpipan målar Boston-bandet upp ett underbart persongalleri. Människorna som Ken Casey sjunger om är naiva och oskuldsfulla. Råa och sorgliga. Sist men inte minst är de också starka. Dropkick Murphys har lyckats sätta ord på den mångsidighet som människan bär på. 

Albumet är en gigantisk adrenalinkick som kräver uppmärksamhet. Somliga skulle kunna klaga på att bandet är alldeles för tonårs-skrikiga. Ta bara låten HBDMF, som handlar om en töntig födelsedag. 

Men i ärlighetens namn spelar det ingen roll. De folkliga textraderna sätter musiken i en större kontext, som tillåter Dropkick Murphy att vara jävligt banala. På ett komplicerat sätt. Ungefär som det vanliga livet är. 

När albumet väl är slut har jag bara en fråga - vad ska jag göra nu då? Att bära på både glädje och sorg på en och samma gång är en emotionellt berg- och dalbana.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Van Morrison - Latest Record Project Volume I

Jag minns än i dag första gången jag hörde Brown Eyed Girl. Bilradion spelade “tjalala” och det kändes omöjligt för mig att inte nicka i takt med huvudet. Då var jag bara drygt tio år gammal, men sedan dess har jag haft en svag punkt för soul-doktorn Van Morrison.

Sara Wohlin Zerpe – Gör det nu

Jag blir alltid patriotisk när det kommer till norrländsk pop. Vare sig det är Säkert, Katohjärta Honungsvägen eller Duschpalatset. Ber om ursäkt för min Umeå–centrism, finns så mycket mer också! Till exempel norrbottniska Sara Wohlin Zerpe som nu EP-debuterar med Gör det nu. Det är en fin samling med svensk indiepop som alla som gillar det Annika Norlin gör bör lyssna på.