The Bear Quartet - Monty Python

Elina Wessman 05:00 16 Sep 2010

Den som menar att The Bear Quartet nästan slår knut på sig själva i jakten på att undvika upprepning kan knappast anklagas för att långsökthet.

Varje skiva från Luleås avigaste rockband ter sig vara en motreaktion på den förra, en antites och ett motgift. Monty Python, levererad ovanligt nära inpå föregångaren 89, tar oförutsägbarheten ett steg längre genom att botanisera bland tidigare avverkade influenser och skruva dem ytterligare ett oanvänt varv. De spröda indiemelodierna från de tidiga åren finns där, fast insprängda mellan metal och, eh, klockriff. Och även om blitzkrieginslagen i inledningslåten gränsar till att bli för mycket kan man svårligen frånta The Bear Quartet att de lyckas med den svårslagna prestationen att göra rock som är ny. Och med att kombinera de minst intressanta musikgenrer som finns till något av det mest intressanta jag har hört. Att det sedan är himmelsk vackert halva tiden också är en rätt fin bonus.

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Need for Speed - Split Vision

Under 2018 gick det inte en vecka utan att ett 80-talsdoftande svenskt släpp skulle recenseras. Hela mitt liv var tonsatt av synthar, trummaskiner och nostalgi för en tid jag inte själv har upplevt, och jag blev rätt mätt. 

Need for Speed är precis det - en svensk duo som hämtar sitt sound från 1980-talet. Men min första tveksamhet smälter ganska snart bort. Martin och Felix har en friare tolkning av soundet och riktigt starka melodier, och det är jag svag för.