The Bear Quartet - Monty Python

Elina Wessman 05:00 16 Sep 2010

Den som menar att The Bear Quartet nästan slår knut på sig själva i jakten på att undvika upprepning kan knappast anklagas för att långsökthet.

Varje skiva från Luleås avigaste rockband ter sig vara en motreaktion på den förra, en antites och ett motgift. Monty Python, levererad ovanligt nära inpå föregångaren 89, tar oförutsägbarheten ett steg längre genom att botanisera bland tidigare avverkade influenser och skruva dem ytterligare ett oanvänt varv. De spröda indiemelodierna från de tidiga åren finns där, fast insprängda mellan metal och, eh, klockriff. Och även om blitzkrieginslagen i inledningslåten gränsar till att bli för mycket kan man svårligen frånta The Bear Quartet att de lyckas med den svårslagna prestationen att göra rock som är ny. Och med att kombinera de minst intressanta musikgenrer som finns till något av det mest intressanta jag har hört. Att det sedan är himmelsk vackert halva tiden också är en rätt fin bonus.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Sarah Mary Chadwick - Please Daddy

Please Daddy är uppföljaren till the Queen Who Stole the Sky som Sarah Mary Chadwick släppte för nio månader sedan. Det allra första spåret heter When Will Death Come och i den allra första versen medger Chadwick att ingenting har blivit bättre sedan vi sist hördes.

Det Brinner - Bara öppna ögon kan se

2016 startade Matilda Sjöström från Steget ett simultant soloprojekt. Under namnet Det brinnersläpper hon vad hon själv kallar gråtdisco, ett fri genre som uppmuntrar till fuldans. Bara öppna ögon kan se är det andra albumsläppet under namnet. 

ShitKid - Duo Limbo/Mellan himmel å helvete

”Jag måste tona ner min oförskämdhet, min högljuddhet, men jag vet inte hur”, suckar Åsa Söderqvist i Vredesterapi (eller ”I have to be a little less, a little less loud, but I don’t know how” som det heter för den som föredrar den engelskspråkiga varianten Anger MGMT). Men även om Åsa Söderqvist och Lina Molarin Eriksson i högsta grad bör tas på allvar behöver vi nog inte göra det med just det citatet.