Avantgardet – Inget Här Är Byggt För Oss

Andreas Pettersson 13:54 14 Nov 2022

Avantgardet är återigen aktuella med ny musik – den här gången med albumet Inget Här Är Byggt För Oss. Titeln passar bra till de tio stundom trallvänliga låtarna som skildrar samhället, livet och måendet. Texterna för oundvikligen tankarna till att livet kanske inte är anpassat för alla, eller snarare att livet inte alltid är så himla enkelt.

Även fast indiebandet från Nybro har släppt mycket hyllad musik och dessutom haft två kritikerrosade turnéer på bara några år så lyckas de – med hjälp av Joakim Åhlund som producent – ännu en gång att leverera ett relaterbart album med djupa texter.

Emellanåt svänger musiken och vissa budskap kan verka positiva – som i rock’n’roll-låten Den Bästa Dagen – där Rasmus Arvidsson sjunger ”i dag ska bli den bästa dagen i mitt liv”. Deppen infinner sig dock kort därpå, då fortsättningen lyder ”men dagen bryr sig inte om vad jag vill, så imorgon ska bli den bästa dagen i mitt liv. Bara låt mig ha den sämsta en dag till.”. Även de glada tonerna av piano och trallvänliga melodier fungerar perfekt som täckmantel för att dölja djupet och det mörka budskapet. Den Bästa Dagen är tveklöst en av skivans bästa låtar.

Två andra bra låtar är När Stjärnorna Slutar Falla och Samma Liv. Temat ”livsskildring” ingår även i dessa låtar, med texter som ”det kommer en tid för alla, när stjärnorna slutar falla” och ”vi lever sam sam sam sam sam sam samma liv, och jagas av sam sam sam sam sam samma tid”.

Ska jag vara lite kritisk så är det något med Arvidssons sång som, trots de fina texterna, inte riktigt tilltalar mig. Det är som att musiken inte når hela vägen in till hjärtat. Jag kan inte exakt sätta fingret på om det bara handlar om småländskan eller om hans röst också inverkar.

När Arvidsson sjunger att det kommer en tid för alla så tänker jag att den tiden redan är kommen för Avantgardet, med tanke på allt beröm gruppen fått.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!