Burkmat är mer än bara ravioli i studentköket eller pureade katrinplommon åt småbarn. På frankofila lyxbistron Deville är burkmat något annat. Under förrätterna presenterar restaurangen sina burkar under parollen ”Våra burkar”.
Och vilka burkar!
Enkelt och avskalat serveras sillar, pastejer och riletter utan att bli simpelt. Anklevern med trumpetsvamp kommer i form av en len pastej som ställer till med en riktig fest i munnen. Fläskriletten är härligt len och fet och med hjälp av syran som de tillhörande cornichonsen bistår med stänger man locket om en tom burk. För de som tycker att det låter som dumburk finns förrätter att ätas på tallrik med vanliga bestick. Varmrätterna bjuder bland annat på en mustig oxsvans-bourgignon där det möra köttet kommer i tornedouform efter att ha tillagats i crepinette, eller rosastekt ankbröst med plommonsky. En dagens husman finns också och vid vårt besök är det en läcker pot au feu på kanin där djuret i fråga kommer rykande hett i sin egen buljong tillsammans med bondbönor och rotsaker. Servicen är vänskaplig och hjälpsam utan att bli påträngande och hittar skickligt ett vin som visar sig passa till såväl pastej som pot au feu. Deville har hittat ett tilltal som gör att det lämpar sig väl för både after work-öl med tillhörande burk, eller långsittning runt ett av de runda borden.