Weathering with you

Sun Nordberg 09:00 20 Feb 2020

Makoto Shinkais senaste fantasydrama trycker ihop klassisk coming of age och kärlekssaga. I centrum står en tonåring och letar efter sin egna plats i vuxenvärlden, samtidigt som det regnar vattenfiskar i ett Tokyo vars skyfall aldrig tycks avta. Ett magiskt kosmos men inte en särskilt magisk film. För det är tyvärr lika mycket ensam och vilse pojke möter quirky och gullig tjej, blir kär och återupplivas.

Weathering with you handlar alltså om Kotaro som rymmer hemifrån, får praktik på en liten tidning och träffar solskensflickan Hina. Alltså, en flicka med krafter att stoppa regnoväder och bringa solsken. Som mentorer in i vuxenvärlden står tidningens redaktör Keisuke och hans inneboende Natsumi. Hina, vars syfte är att ge Kotaros karaktär mening, ger ett tillräckligt ytligt och oskuldsfullt bidrag till handlingen, medan Kotaro själv svansar efter. Det må vara typiskt för anime men blir faktiskt väldigt tröttsamt med så stereotypa karaktärer. Måste killarna vara så svåra och pretentiösa, måste tjejerna vara så fnittriga och sockrigt söta? När Kotaro och Hina börjar sälja Hinas vädertjänster får de extra betalt för att Hina är så söt. Hurra vilken glädjens dag tycker de, själv vill jag implodera. Tanken på att det ska spelas på flickors utseende till ungdomar, som filmen ändå riktar sig till, gör mig äcklad.

Själva animationen är det däremot inget fel på, Makoto hinner få med både ett par snygga panoramasekvenser och välgjorda visualiseringar. Synd bara att han även pressar in alldeles för många onödiga utfyllnadsscener och därmed glömmer att knyta ihop flera lösa trådar. Vad som skulle kunnat vara kvickt och tonsättande känns istället spretigt och flyktigt. Och långdraget.

天気の子
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner