Konsten att döda en politiker

Agnes Lindström 11:19 12 Mar 2015

Året är 2011 och det är presidentval i Guatemala. I egenskap av kandidat för det socialdemokratiska partiet UNE kan Sandra Torres bli Guatemalas första kvinnliga president. Hon har gjort sig känd för sina sociala program och kampen mot fattigdomen på landsbygden, men smutskastas nu i media av motståndspartiet Partido Patriota. Konsten att döda en politiker följer Torres kamp för att nå ut med sitt budskap trots de starka krafter som försöker att tysta henne.

Historien om det politiska förloppet i Guatemala är högaktuell eftersom Torres återigen ställer upp som kandidat i valet 2015. Fulspelet i sig är engagerande och intressant, men filmen har vissa problem som gör historien något otydlig. Strukturen med tidshopp fram och tillbaka gör det svårt för den oinsatta att hänga med. Regissörerna verkar heller inte ha bestämt sig för om de vill göra ett personporträtt, eller förklara Guatemalas moderna politiska historia. Resultatet är ett mellanting som inte riktigt går på djupet med något.

Det är tydligt att filmskaparna vill berätta mer än vad filmens 73 minuter tillåter. De snabba klipp där Torres landar i fattiga områden med sin privata helikopter och ser allvarlig ut, för att sedan åka iväg igen med sin kritvita byxdress i behåll, blir inte särskilt känsloladdade. Hennes tårar förblir tämligen oförklarade. Det hade behövts en kvart till eller ett tydligare fokus.

Filmen kommer även att visas i en kortare version i SVT:s Dokument utifrån, vilket förhoppningsvis tvingar fram mer fokus. Då kan denna tänkvärda historia blomma ut ordentligt.

Genre: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner